Депутатът от "Обединени патриоти" Йордан Апостолов, който стои в дъното на поправката в Закона за опазване на земеделските земи, прикрита в закона за посевите, сам е собственик на хиляди декари земеделски земи, но отрича да е в конфликт на интереси.

Заради поправките президентът Румен Радев наложи миналата седмица поредното си вето. Мотивът: приетите промени в Закона за опазване на земеделските земи ще разреши застрояването на ниви без доказана нужда, както и пустеенето им. Така, според администрацията на държавния глава, се нарушават текстове от Конституцията, които поставят под специална закрила земеделските земи и налагат промяна на предназначението им само при доказана нужда. В мотивите на "Дондуков" 2 е записано и че зад поправките прозира възможността собственик на земеделска земя безкрайно да я държи със сменено предназначение, вместо да се обработва, докато не получи най-добра ценова оферта за продажбата й.

Президентът атакува и начина, по който в закона за посевния материал се внасят съществени промени в друг закон, без предварително обществено обсъждане и оценка на въздействието.

Факт, поправките бяха "прикрити" в преходните и заключителните разпоредби на друг закон - за посевния и посадъчния материал - и прокарани между двете четения с устно предложение на Апостолов, гласувани, прегласувани след настъпил хаос в пленарната зала и в крайна сметка подкрепени и от ГЕРБ и приети.

Протест на противниците на законовите изменения.

Днес ресорната земеделска комисия в Народното събрание, на която "патриотът" е член, ще разгледа ветото.

Из данните на Сметната палата

Йордан Апостолов продължава да твърди, че поправката касае дребни собственици на земи, които поради кризата не са могли да реализират инвестиционните си намерения за жилищни нужди, а срещу неговата дума е тази на природозащитниците, които виждат в поправките отваряне широко на вратата за реализирането на замразени мегаломански проекти за бетониране на Черноморието, какъвто например бе проектът за "луксозен къмпинг" на Карадере. Къде е истината, не е известно, тъй като от земеделското министерство не предоставят справка за това колко имота и къде се засягат от поправката. Спрягат се около 1800-1900 имота, но неофициално.

Оказва се, самият Апостолов, бизнесмен от Добричко, притежава хиляди декари ниви. "Патриотът" е собственик на над 2000 дка земеделски земи и гори. Това е видно от декларацията му пред Сметната палата.

Той притежава 12 на брой парцела, представляващи земеделски земи и гори. Най-големият имот е в землището на село Славеево, Добричко (1844 дка). Всички земи са в Добричко, Балчик, Каварна, Тетевен и Крушари. Освен това бившият бизнесмен има още 13 други имота, сред които два апартамента, магазин, офис, къщи с дворове, гаражи и парцели, влезли в регулация. Най-големият имот е от 5000 дка - парцел в село Славеево, Добричко.

Конфликт на интереси

Това естествено породи въпросът в конфликт на интереси ли е депутатът "патриот". Пред Клуб Z той категорично отрече да има намерение или започнали процедури по смяна на предназначението на земите си. Твърди, че ги обработва като земеделски.

"Тези полета са на 3-4 километра от главния път. Не са близо до курорт, кой би имал интерес да ги застроява, в това число и самият аз. Не само, че ги обработвам, но и в момента ги правя поливни, т.е. вдигам им още категорията като земеделски земи, вдигам принадената им стойност", заяви Апостолов.

Той твърди и, че никога не е предприемал действия по замени. Последното е по повод информация от природозащитниците за такива около Дуранкулашкото езеро. 

"Това си е имот, купен през 2008 г. като стопански имот, не като земеделска земя", казва депутатът.

На въпрос защо не е внесъл исканите от него поправки в закона за земеделските земи по каналния ред, с отделни предложения за изменения, Апостолов посочи, че се е възползвал от това, че от ГЕРБ така и така са "отворили" закона за посевите и може да направи предложения в преходните и заключителни му разпоредби.

Апостолов бе забравил да декларира пред Сметната палата имоти от близо 3000 кв. м. в Славеево, както и банков кредит в размер на 1,4 млн. лв.

Реално Апостолов прави втори заход към тези текстове. Първият законопроект на новата управляваща коалиция още на старта на 44-тия парламент беше именно за това - да се разреши на собствениците на земеделска земя с променено предназначение да строят, въпреки че не са започнали инвестицията си в 6-годишния срок, поставен им от парламента през 2011 г. Предложението бе негово. Заради протести на природозащитници обаче през 2017 година, от ГЕРБ оттеглиха подкрепата си за промените и темата уж беше приключила. 

Протести и антипротести по темата са има и днес - пред Народното събрание, докато депутатите заседават.

Протестът на собствениците на имоти.

Мъртъв текст

Въпросителните около внесените поправки и битността на Апостолов като притежател на земеделски земи поставиха още едно питане - заявяват ли депутатите конфликт на интереси при внасянето, обсъждането и гласуването на закони. Отговорът е "Не". В парламентарния правилник, който има силата на закон, има един кратък член, третиращ този въпрос, но реално процедура за заявяване на конфликт на интереси няма. Текстът гласи:

"При внасяне на законопроекти, изказване или гласуване в пленарно заседание или в комисия народен представител с частен интерес от обсъждания проблем по смисъла на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е длъжен да го декларира."

Този текст препраща към закона: "Лице, заемащо публична длъжност, няма право да участва в подготовката, обсъждането, приемането, издаването или постановяването на актове, да изпълнява контролни или разследващи функции или да налага санкции в частен интерес. Такова лице няма право да сключва договори или да извършва други дейности в частен интерес при изпълнение на правомощията или задълженията си по служба."

Досега нито един народен представител не е заявявал конфликт на интереси извън парламентарната трибуна, когато това се прави за да се подсили ефектът от дадено изказване, а не като "административен" акт. 

Членове на нарочената комисия в НС, която се занимава с корупцията и конфликта на интереси, коментираха, че ако Апостолов например, е опитвал да смени предназначението на земеделските си земи, то това го поставя в конфликт на интереси. И такива вероятно би трябвало да депозира в деловодството на Народното събрание, но само вероятно. Защото реално процедура няма. Няма отговор обаче в конфликт на интереси ли би бил депутатът, ако в бъдеще време реши да "урбанизира" нивите си по силата на законовите изменения, които сам предлага, участва в обсъждането и гласуването им. 

"От една страна е логично специалистите по дадена тема да пишат закони по нея и да участват в ресорните парламентарни комисии. Например - адвокатите да са в правна комисия, лекарите - в здравна, земеделците - в земеделска и т.н. В този смисъл те хем са в конфликт на интереси, хем не са. До лично облагодетелстване изобщо не би трябвало да се стига", коментираха от комисията за борба с корупцията и конфликта на интереси. Но само принципно.