Президентът на Полша Анджей Дуда ще подпише спорния закон за Холокоста въпреки недоволството на Израел и САЩ, предаде Ройтерс. 

Законопроектът предвижда санкции като глоби или дори затвор до 3 години за всеки, който нарече нацистките концлагери "полски лагери на смъртта" или замеси Полша в престъпленията на хитлеристка Германия.

През миналата седмица горната камара на полския парламент пусна без промени закона с 57 гласа "за" срещу "23 "против". 

Държавният департамент на САЩ призова Варшава да преразгледа нормативния акт, който забранява твърденията, че Полша носи отговорност за престъпления срещу човечеството, извършени от нацистите на полска територия през Втората световна война. 

Управляващите във Варшава консерватори заявяват, че искат преди всичко да попречат на използването на израза "полски лагери на смъртта", когато става дума за концлагерите, създадени от нацистите на територията на Полша през Втората световна война. Вашингтон изрази притеснения относно последствията от този закон и предупреди, че може да се отрази неблагоприятно на интересите и стратегическите взаимоотношения на Полша, включително със САЩ и Израел.

Европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси изрази надежда в неделя, че Дуда "ще прояви мъдрост и няма да обнародва" спорния закон за холокоста.

"Според мен този законопроект трябва да бъде заклеймен и аз се надявам, за разлика от господин Качински, че президентът на републиката ще прояви мъдрост и няма да го обнародва, защото това би създало впечатлението, че Полша обръща гръб на правовата държава", каза Московиси пред френско радио.

Полша отмени посещението на израелския министър на образованието Нафтали Бенет, който трябваше да обсъди с управляващите във Варшава законопроекта, който според израелски политици е равнозначен на отричане на холокоста. 

 "Кръвта на полските евреи крещи от отвъдното и никакъв закон не може да я заглуши", каза Бенет в изявление. "Правителството на Полша отмени моето посещение, защото аз споменах за престъпленията на полския народ и се гордея."

"Лагерите на смъртта в Полша бяха построени и управлявани от германците и ние не можем да позволим те да избягат от отговорност за тези си действия - каза Бенет. - Много поляци в цялата страна обаче преследваха, информираха или активно участваха в убийството на над 200 000 евреи по време и след холокоста. Само няколко хиляди (поляци) рискуваха живота си, за да спасяват евреи", продължи той.

До 1939 г. еврейският квартал в полската столица Варшава е заемал една пета част от града. Впоследствие в гетото във Варшава са наблъскани 450 000 евреи. Днес в цялата полска столица те не наброяват повече от 400.