САЩ работят против интересите на Турция и Иран, и може би и на Русия в Северните райони на Сирия, където са доставили оръжия на кюрдски бунтовници, заяви президентът Реджеб Тайип Ердоган на среща с парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Анкара, предаде Ройтерс.

"Вашингтон твърди, че в района са изпратени боеприпаси и оръжия с 5000 камиона и 2000 товарни самолети и всичко било за борбата срещу терористичната организация ДАЕШ (арабския акроним на "Ислямска държава" - б.р.). Обаче ние не вярваме на това", подчерта държавният глава. И намекна, че всъщност доставките са за кюрдите.

Той продължи с критиките към политиката на Щатите в района като специално изтъкна:

"САЩ си правят сметки срещу Турция и Иран и най-вероятно срещу Русия".

Президентът призова Белия дом да нареди да бъдат изтеглени американските войски от град Манбидж. Турският аскер иска да нанесе и там удари след операцията "Маслинова клонка" в Африн. Пентагонът обаче няколко пъти заяви категорично, че няма да изтегли и един американски боец от този град.

Турция вече няма да купува отбранителни системи, софтуеър или продукти от чужбина освен в краен случай, информира още парламентаристите турският президент Реджеп Ердоган. Той обеща да развие местно военно производство и нови системи. Турция е готова да сътрудничи с чуждестранни оръжейни фирми, които са приели условията на Анкара, но това няма да доведе до покупки на готови системи, предупреди Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Днес беше обявено, че убитите кюрдски терористи, както ги нарича Ердоган, при военната операция са над 950. В района на бойните действия били завладени и 36 ключови позиции.

Но всеки ден и турската армия понася все по-големи загуби при сраженията на сирийска територия. Вече са убити десетки турски войници.

Един факт особено тревожи военното разузнаване след като в района на Шейх Хороз в Сирия турски танк бе поразен и загина целият 5-членен екипаж, както и един намиращ се до танка войник. Откъде бунтовниците имат толкова модерно бронебойно оръжия? Според в. "Сабах", цитиран от БТА, вероятно турският танк "Леопард" е бил улучен от ПТУРС руско производство - модификацията 9M113 "Konkurs".

Специалистът по антитероризъм Абдуллах Агар защитава позицията, че понеже предимно САЩ доставят на сирийските кюрди оръжие, целта им е да заблудят Анкара, като пласират оръжие и руско и китайско производство на Отрядите за народна самозащита (ОНС) и Кюрдската работническа партия (ПКК).