Булдозери смачкаха над 20 конфискувани луксозни автомобила във Филипините, предадоха световните агенции. Сред унищожените коли са поршета, мерцедеси, ягуари и корвети. Властите организираха публична демонстрация с премазване на автомобили за назидание. Акцията е част от действията на президента Дутерте срещу престъпността и корупцията.

На "шоуто" присъства и самият президент. Родриго Дутерте наблюдава лично унищожаването на автомобилите, някои от които са на стойност от над 100 хиляди долара. След три минути от лимузините останали само парчета желязо.

"Предайте ги на изкупвачите на метал, - заповяда Дутерте. - Те не могат да карат такива коли, но ще им ги върнем. Нека направим играчки."

Митническите власти конфискуваха миналата година нелегално внесени автомобили на стойност почти 3 милиона долара. Конфискуваните стоки от правителството са на обща стойност 855 милиона долара.

"Не си струва да се укриват данъци във Филипините. Спрете да опитвате, защото няма да успеете", каза финансовият министър Карлос Домингез.

Прегазването на автомобилите е извършено на пристанището в Манила. Успоредно са били организирани подобни акции и в други градове.

Миналата година правителството на Дутерте унищожи цигари без бандерол на стойност 2.5 милиона долара.

Президентът Родриго Дутерте обеща "златен век за инфраструктурата". Целта му е да отнеме от организираната престъпност 180 милиарда долара и да ги инвестира в пътища.

В България наскоро прокуратурата обяви, че започва проверки на луксозни автомобили, притежавани от физически лица, както и на имоти на същата сума. По пътищата на България се движат 50 автомобила "Майбах", 193 автомобила "Бентли", 31 автомобила  "Ламборджини", 68 автомобила "Ролс Ройс" и 93 автомобила "Ферари".