На 9 ноември 2015 г. руският президент Владимир Путин държа по-скоро скучна реч пред генерали. Ставаше дума за руската оръжейна индустрия и противоракетния чадър на САЩ. Случайно тв камера показа писмена бележка с технически чертежи на руско торпедо.

Това, което можеше да се прочете, шокира западните експерти. Подводното торпедо “Статус-6” е с мисия да порази важни съставни части на крайбрегова противникова икономика, както и да предизвика дългосрочна масивна радиоактивна зараза в областта на военното дело, икономиката и в други области, като ги парализира.

Западът се разбуни. Заговори се за “машина за заника на света”, която е с мощност от 100 мегатона TNT и може да предизвика 500-метрови цунами, да избие хиляди и с кобалтовата си обвивка да облъчи за столетия огромни крайбрежни региони.

Година по-късно последваха публикации за извършен първи тест на оръжието. Източниците обаче винаги бяха анонимни - и до днес липсват официални потвърждения.

Оповестената наскоро ядрена доктрина на САЩ е първият публичен правителствен документ, обхващащ съществуването на програмата “Торпедо”. В него Пентагонът посочва, че Русия е разработила ново междуконтинентално ядрено подводно торпедо.

Малко технически детайли

Проблемът  е, че липсват детайли - обсег на действие, начин на управление, мощност на взрива, скорост и размери. Не се знае кога оръжието ще е боеспособно. Потвърдено е единствено наличието на проекта. Известните досега технически детайли са повод за скептицизъм. Зададената мощност до 100 мегатона ТНТ би била двойно по-голяма в сравнение с най-мощното активирано ядрено оръжие, руската бомба “Цар”, и четири пъти по-мощна от най-мощното ядрено оръжие, което американците са имали в арсенала си.

Обсегът на торпедото, сравнявано понякога с дрон,  би следвало да е 10 000 километра при скорост от близо 100 км в час. Не е ясно обаче как това би било възможно при диаметър на торпедото от 160 сантиметра.

Проблем е и дистанционното управление. Водата възпира предавателните вълни. Ето защо подводници трябва да изплуват почти до водната повърхност, за да могат да получават голям обем данни. Ако руското торпедо е в състояние само да изпраща сигнали и информация за местоположението си, би трябвало да е съоръжено с надводна антена.

От 2010 г. Русия е развила минимум 14 нови носещи ядрени системи, от които може да изстрелва междуконтинентални ракети. В същото време китайците са разработили девет нови системи, а Северна Корея единадесет.