Джон Бейли, президент на Академията за кинематографично изкуство и наука, поздрави филмовата индустрия, че се занимава с „най-лошите злоупотреби“ в Холивуд. В речта си по време на ежегодния обяд на номинираните за „Оскар“ Бейли отдели внимание на движението #MeToo и спомена за „кръстопътя“ пред Холивуд. Расте обаче и недоволството, че усилията, които се полагат, не са достатъчни, пише „Гардиън“.

„Вкаменелостите на дъното на най-лошите злоупотреби в Холивуд най-накрая се превръщат в пух и прах и изчезват в забвение – заяви Бейли пред актьорите и режисьорите, събрали се в Бевърли Хилс. – Това се вижда ясно и от богатото разнообразие на тазгодишните номинирани филми.“

Бейли, който беше избран за директор на Академията през август 2017-а, малко преди обвиненията в секстормоз срещу Харви Уайнстийн, акцентира върху разнообразието във филмовата индустрия като цяло – по думите му, тази година се забелязва напредък със забележителни предложения за отличия на продукции, режисирани от жени и от цветнокожи.

„Академията е изправена пред кръстопътна промяна – продължи Бейли. – Ставаме свидетели как филмовата академия се възражда пред очите ни и се забелязва по-голяма осведоменост и отговорност в теми като уравновесяването на силите на половете, расите, народностите и религиите.“

Докато течеше официалният обяд, латиноамерикански режисьори организираха протест пред хотел „Бевърли Хилтън“ с призив за промяна – те настояват да бъдат по-силно представени във филмовата индустрия. Протестите не бяха насочени специално към Академията, а към индустрията като цяло.

Въпреки по-голямото разнообразие в номинациите тази година, латиносите продължават да присъстват слабо във филмовото общество, заемайки едва 3% от актьорите в 100-те филма, смятани за най-добри за 2017 година, сочат данни от проучване. Така хаштагът #LatinosLeftOut (Латиносите са пренебрегнати) се превърна във вариант на движението #OscarsSoWhite (Толкова бели Оскари).

По време на протеста на латиносите пред хотел „Бевърли Хилтън“ в Бевърли Хилс, на обяда присъства мексиканският режисьор Гийермо дел Торо, чийто филм „Формата на водата“ има 13 номинации за „Оскар“ - една от тях е за режисурата на филма. 

Миналогодишните гости на обяда пък бяха възмутени от забраната за пътуване, която Доналд Тръмп въведе в САЩ – тя засегна филмовите творци от мюсюлмански общества, включително и ирански режисьор, чиято лента беше номинирана в категорията за най-добър чуждоезичен филм.

Заради отправена критика през 2016-а от Академията дадоха обещание да удвоят броя на номинираните жени и представители на малцинствата до 2020 г.

Площад Славейков.