2 милиона турци, отказали се да бъдат част от България, ще могат да получат обратно българското си гражданство. Така лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов описва в коментар във фейсбук новия законопроект на ДПС. В него се предвижда ускорена процедура за получаване на гражданство за изселниците от 50-те и 70-те години на миналия век.

"Ето това е реалната манипулация и заплаха за държавата ни. Партии, които с действията си през годините показаха и доказаха, че работят против интересите на страната ни, манипулират обществото с псевдопатриотични тези и „удрят“ по темата "българщина", отбелязва Каракачанов.

Тези изселници дават властта на ДПС, отбелязва вицепремиерът.

"Именно ние преди изборите спряхме влизането на над 300 000 псевдобългари, които дори не говорят, не четат и не разбират уж „родния“ им български език, но имат претенции да гласуват на българските избори и да определят кой ще бъде в законодателната, изпълнителната и съдебната власт на майка България", каза още той.

И заяви, че на Балканите се готви "неоосманистки ренесанс".

Евродепутатът на партията Ангел Джамбазки пък отбелязва в своя профил:

"Предложението на ДПС е нагло, недопустимо и неприемливо. Турция няма място в ЕС, защото се меси в нашите вътрешни дела и гради пета колона. А преговорите трябва да бъдат прекратени и заменени със санкции. Никакво гражданство за агентите на Ердоган."