Българските данъкоплатци ще платят поредните суми по присъди за България, произнесени от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Този път малко над 340 000 лева.

Правителството прие за изпълнение плащанията по решенията на ЕСПЧ по три дела - "Гаврилов срещу България", "Шехова срещу България" и "Делина срещу България". Изпълнението включва изплащането на общо 99 570 лв. обезщетения за претърпени имуществени и неимуществени вреди, както и разходи и разноски по делата.

И в трите случая жалбоподателите се оплакват от нарушение на правото им на справедлив съдебен процес и на правото им на собственост поради неизпълнение на влезли в сила съдебни решения в тяхна полза. Съгласно мотивите на Съда държавата е била длъжна да осигури своевременното изпълнение на окончателните съдебни решения.

С друго постановление правителството одобри допълнителни разходи в размер на 240 070 лв. по бюджета на Министерството на правосъдието за изплащане на обезщетения по решения на ЕСПЧ, приети за изпълнение през 2017 г. Причината е, че жалбоподателите не са подали своевременно информация за банковите си сметки и не е било възможно присъдените им обезщетения да бъдат преведени преди края на бюджетната година. Средствата са планирани в централния бюджет за 2018 г.

България заема 7-о място от 47 страни като държава с най-много присъди в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.