Бившият президент Барак Обама ни излъга за подкрепата на кюрдите в сирийския район около Манбидж, а сегашният президент Доналд Тръмп върви по същия път, заяви турският държавен глава Реджеп Ердоган, цитиран от "Хюриет".

Президентът говори пред журналисти след като се завърна в родината си от посещение във Ватикана и Италия.

"Тръмп ни заяви, че те (кюрдите) няма да останат там. Те щели да отидат на изток отвъд Ефрат. И той (Тръмп) прие, че арабите, а не кюрдите са истинските господари и собственици в Манбидж. Но това, което ни каза, не беше истина и не го изпълни. Сега има мобилизация в Манбидж и градът ще си намери истинските собственици", обясни Ердоган.

Както е известно след като нападна град Африн с операция под кодовото наименование "Маслинена клонка", сега турският президент се готви за атака и срещу Манбидж. Но там има разположени американски войски, а Пентагонът обяви, че няма по никакъв начин те да напуснат областта. Днес беше съобщено, че над 1000 кюрди са били убити при боевете край Африн

Коментарите на Ердоган идват само дни преди в Турция да пристигне за преговори секретарят по националната сигурност на САЩ Ейч. Ар. Макмастър. А през другата седмица в Анкара ще бъде и държавният секретар Рекс Тилърсън.

Ердоган разказа пред журналистите, че в разговорите си с папа Франциск и премиера на Италия Джентилоне е обяснил, че проблемът с 3,5 милиона бежанци, които са на територията на Турция, трябва да се реши с общи усилия.

"Ако имаме финансова подкрепа, ние ще направим всичко възможно голяма част от имигрантите да се върнат скоро по родните си места. Но за съжаление онова, което ни беше обещано не беше изпъленно. Европейският съюз ни заяви, че ще ни предостави 6 милиарда евро, за да се справим с бежанците. Но досега са ни превели само 900 милиона евро. При това парите са отишли по сметки на Червения полумесец, а не в бюджета на Турция", подчерта президентът.

Междувременно външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви в тв интервю, че Анкара е изпълнила и последните седем изисквания, за да може турските граждани да се дивжат без виза в страните от ЕС.

"Сега топката е в Европейския съд", подчерта министърът. Той добави, че вече всичките 72 критерия, необходими за отпадането на визовия режим за Турция за Евросъюза, са изпълнени.

Ще изпратим писмо до заместник-шефа на Еврокомисията Франс Тимерманс, посочи Чавушоглу.

Вчера стана известно, че срещата между ЕС и турския президент Реджеп Ердоган, на която България ще бъде домакин като председателстваща Съвета на ЕС, ще се състои на 26 март във Варна. Домакин на срещата с Ердоган ще е премиерът Бойко Борисов, а поканата към турския президент е от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и от председателя на Европейския съвет Доналд Тукс. Навярно по време на разговорите ще бъдат обсъдени финансовите проблеми както и визовите отношения между Брюксел и Анкара.