Бившата югославска република Македония (БЮРМ) е готова да добави географско определение към името си, за да спомогне за разрешаването на спора с Гърция, който спира перспективите й за присъединяване към Европейския съюз и НАТО, заяви македонският премиер Зоран Заев, предаде Ройтерс. Спорът за името на бившата югорепублика е с 27-годишна давност, от момента на обявяване на независимостта на Македония.

През 1993 г. БЮРМ се присъедини към Организацията на обединените нации (ООН) с временното наименование "Бивша югославска република Македония", тъй като Гърция се противопостави на наименованието Македония.

"Бих искал преговорите (с Гърция - б.р.) да успеят... Ние сме готови за географска квалификация в името", каза Заев пред журналисти в столицата Скопие.

Изявлението на Заев, както и решението на македонското правителство да преименува международното летище в столицата и ключова магистрала в страната - и двете носещи името на Александър Велики, срещна добър прием в Гърция.

Атина приветства готовността на Скопие да предприеме конкретни стъпки към разрешаването на спора с името, отбелязва "Екатимерини". Ако властите в Македония успеят незабавно да изпълнят тези намерения, както и да приемат географско определение в името на страната, то преговорите за разрешаване на спора между Атина и Скопие, водени под егидата на ООН, ще се ускорят.

Гръцкото външно министерство приветства решението на македонските власти да преименуват летището и магистралата, определяйки го като "положителна стъпка към дистанция от случилото се през последното десетилетие и създаването на напрежение в отношенията между двете страни". Новината бе посрещната от гърците и като "важно развитие в посока преодоляване на иредентизма".

Надяваме се, че това е началото на нова глава в отношенията между нашите две страни и народите, заявява гръцкото външно министерство в разпространеното съобщение.

Обещанието за преименуване на летището и магистралата беше дадено от Заев на срещата му на четири очи с гръцкия премиер Алексис Ципрас в кулоарите на Световния икономически форум в Давос.
Дипломатите смятат, че "Северна Македония", "Нова Македония" или "Горна Македония" вече могат да бъдат приемливи и за двете страни.

Заев каза, че летището ще бъде преименувано на "Международно летище Скопие", а магистралата ще се нарича "Приятелство".

"С днешното решение... ние потвърждаваме нашата стъпка към изграждане на приятелство и доверие с Гърция", каза Зоран Заев.

В неделя стотици хиляди хора демонстрираха в Гърция срещу каквото и да е решение, което включва термина "Македония". Митингът в Атина събра близо 1.2 милиона демонстранти.

Междувременно доклад на британската Камара на лордовете, озаглавен "Великобритания и бъдещето на Западните Балкани", посочва, че Република Македония трябва да се присъедини към НАТО заради мира и стабилността на региона. Документът е приет още през декември м.г., но официално обявен на 10 януари .

"Правителството на Нейно Величество трябва да помогне на Македония да влезе в НАТО с или без решение на спора за името“, се казва в доклада. Обединеното кралство ще бъде домакин на срещата на върха на Западните Балкани тази година. Лондон възнамерява да подпомогне изграждането на едни по-стабилни Балкани.