Спекулативен балон, схема Понци или екокатастрофа, както ги наричат, но криптовалутите са факт, както и първите милиардери. Списание Forbes извади на показ 19 души, спечелили от дигиталната лотария. Изданието не назовава точното имане, а показва диапазон на богатството. 

Крис Ларсен

Първи в класацията е Крис Ларсен (57 г.), съосновател на Ripple, криптовалутна платформа, която се занимава с банкови трансакции, използвайки блокчейн технологията. Състоянието му се оценява на $7.5-$8 млрд.

 

 

 

 

 

Джоузеф Лубин

Второто място заема Джоузеф Лубин (53 г.), основател на платформата за криптовалута ConsenSys, която има близо 600 служители в 28 страни. Състоянието му е между $1 милиард и $5 млрд. Освен това Лубин е съосновател на цифровата валута Ethereum. Роденият в Торонто Лубин е бивш високопоставен мениджър от Goldman Sachs. 

 

 

 

Чанпенг Чжао

Трети е Чангпенг Чжао - шеф на борсата за обмен на криптовалута Binance (състояние между $1.1 млрд.- $2 млрд). Известен е повече с инициалите си CZ (Changpeng Zhao), а създадената от него борса е най-голямата в света с над 6 милиона потребители. Чжао мести компанията си в три различни държави, за да избегне регулациите, които биха могли да изложат на опасност бизнеса.

Четвърти в списъка са братята близнаци Тайлър и Камерън Уинкълвос, на 36 години, които The Daily Telegraph определя като първите в света биткойн милиардери. Тяхното състояние се определя между $900 милиона и $1.1 млрд.

 
Матю Мелън

54-годишният Матю Мелън, поставен под номер пет в списъка на Forbes, е със състояние като на братята, и е... индивидуален инвеститор. Мелън, който е потомък на една от най-известните банкерски династии в САЩ, на 21 години наследява 14 тръстови фонда на обща стойност 25 милиона долара. Това не му пречи да посещава сбирки на "Анонимните алкохолици", когато се бори с пристрастеността си към алкохола. Но неговият бизнес нюх не му изневерява и освен в известни брандове обувки и дрехи, инвестира и в токена на Ripple - XRP,  чиято цел е да създаде блокчейн технология за големите банки.

Шести е 35-годишният Брайън Армстронг продава тигани, преди да реши да обърне поглед към новите пари на новата икономика. Създава Coinbase, една от най-големите платформи за търговия с криптовалута в САЩ. Състоянието му се оценява между $900 милиона и 1 млрд. долара.

 
Матю Розак

Следва го Матю Розак, със същото състояние. 45-годишният американец чува за първи път за биткойн през 2011 г. и участва в първото ICO - initial coin offering. И твърди, че е дал на Ричард Брансън и Бил Клинтън техните първи биткойни.

И останалите 12 човека в списъка са от първите, решили да инвестират или да участват в създаването на криптовалутите. Изобретателят на втората по популярност криптовалута в света - Ethereum, се намира на 17-о място. Виталик Бутерин, канадски програмист от руски произход, има състояние между $400 милиона и $500 милиона.

Все повече държави по света решават да наложат регулации на криптовалутите. В Южна Корея например за да търгува с криптовалута, всеки трейдър е длъжен да се идентифицира чрез банкова сметка. Индийските власти планират да обявят криптовалутите за незаконни за тяхната платежна система. Китай се готви да забрани ICO и дейността на чуждестранните борси. Големи американски банки са срещу купуването на дигитални валути - JPMorgan Chase, Bank of America и Citigroup.