Продължение на магистрала край Стоунхендж във Великобритания може да се окаже пагубно за оцеляването на руините, предупреждават експерти, цитирани от Би Би Си. Планира се да бъдат построени тунели и надлез като продължение на скоростен път в южната част на острова.

Местността Блик Мийд (Blick Mead), където се намира древното светилище, е единственото място във Великобритания, където доказателства за наличие на човешко съществуване могат да се проследят чак до 8 хил. г. пр. Хр.

Археолозите твърдят, че предварително изготвената от фирмата изпълнител карта за промените в местността умишлено не посочва негативното влияние, което новите съоръжения може да окажат върху обекта.

Проф. Дейвид Жак от университета в Бирмингам твърди, че предоставеният план-карта целенасочено обозначава грешно разположението на Блик Мийд, така че да изглежда сякаш строежът на тунел и надлез няма да навредят на останките. Според него истинското местоположение на защитената от ЮНЕСКО област е точно под планирания 8-метров надлез, през който ще профучават хиляди коли дневно.

Археологът изрази и тревогата си, че строежът на разширението на магистралата ще намали драстично нивото на подпочвените води и по този начин торфът и тинята, които поддържат основите на археологическата местност здрави толкова години, ще изсъхне.

От фирмата обясняват, че картата „никога не е била разглеждана като географски точна“.

Предложението за прокарването на тунел е част от опит за разширяване на магистрала А303, която свързва Лондон с югозападната част на Великобритания. Правителството потвърди плановете си да продължи магистралата под формата на тунел под Стоунхендж и надлез над местността. Целта е да се избегнат задръстванията и в същото време да не се разваля духа на околността. Плановете включват източни и западни входове на тунела и евентуален надлез близо до град Еймсбъри.

Наскоро бяха открити перфектно запазени следи от копита на диви животни – на около километър и половина от Стоунхендж. Учени потвърждават, че животните, които са оставили отпечатъците си, са европейски бизони, познати още като зубри. Стъпките са на 6 хил. години и се предполага, че са част от ритуал. Това са последните открития от продължилите почти десетилетие разкопки в околността.

„Мястото е национален архив на живи организми и елементи, които са като документи. Ефектът е същият като при унищожаването на неповторима библиотека“, казва професорът.

Публично обсъждане по темата предстои на 8 февруари.

Площад Славейков