Петият поред собственик на БТК, откакто телекомът беше приватизиран през 2004 г., още не е пълноправен собственик. Решението на английския върховен съд със сигурност е вгорчило настроението на предприемача Спас Русев, комуто българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) разреши да придобие "Виваком". На 19 ноември 2015 г. Русев спечели един напрегнат търг в Лондон за българския телеком с цена от 330 млн. евро, за което беше финансиран от руската "Внешторгбанк" (ВТБ).

Английският върховен съд е излязъл днес с решение, потвърждаващо правото на фирмата на руския бизнесмен Дмитрий Косарев "Емпрено Венчърс" (Empreno Ventures), претендираща да е собственик на 43.3 на сто от "Виваком", да съди компанията "ВТБ Кепитъл" заради продажбата на българския телеком на бизнесмена Спас Русев. Това обявиха от "Емпрено", която определя това като първа победа в битката за възстановяване правото на собственост във "Виваком", съобщи онлайн изданието Медиапул.

Русев придоби дружеството "ИнтерВ" (InterV), което притежаваше БТК, на търга в Лондон. Акциите на "ИнтерВ" бяха заложени като обезпечение по кредит за 150 млн. евро, отпуснат от руската "Внешторгбанк" (ВТБ) и със срок за погасяване май 2015 г. Фалитът на КТБ попречи на това.

Малко преди търга се появи фирмата на Косарев "Емпрено", претендирайки, че притежава мажоритарния дял от "Виваком" като едноличен собственик на фирмата "Ел Ай Си Телекомюникейшън" (LIC Telecommunication), която държи 43.3% от компанията "В Телеком Инвестмънт" (V Telecom Investment S.C.A) – собственик на "Виваком". LICT преди това се казваше SHCO 79 и бе собственост на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, но той я продал на Косарев, след като от сделката за "Виваком" се оттегли бизнесменът Пиер Луврие, твърдят от "Емпрено". Общо "Eмпрено" имала 76,6% от акциите в дружеството, като останалата част е чрез "Ти Си- Ай Ем И" (C-IME), притежавала 33.3% по силата на договор за суап на обща възвръщаемост (Total Return Swap/TRS) с "Крушър Инвестмънт Лимитед" (Crusher Investment Limited). Това дружество е дъщерно на ВТБ и не върнало акциите на "Виваком" на TC-IME и продължило да упражнява правата си на глас, което в крайна сметка довело до провеждането на нагласения търг, обясняват от "Емпрено".

Според "Емпрено"обявеният конкурс за продажба на БТК е непрозрачен, провежда се от ВТБ в конфликт на интереси и се използват държавни пари за незаконно поглъщане и овладяване на "Виваком". Именно този търг се опитва да оспорва в съда Косарев, докато ВТБ оспорва правота за предявяване на тези искове, съобщава Медиапул.

Сега обявеното от "Емпрено" решение на Английския върховен съд дава зелена светлина за провеждането на дело по исковете срещу търга за "Виваком".