Не е редно да се плаща задаването на безмислени въпроси от народните пари. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов по повод спора между него и съпредседателят му в "Обединените патриоти" Красимир Каракачанов.

Лидерът на ВМРО предложи да се проведе референдум за "джендър обучението" в училище и въвеждането на еднополови бракове. Симеонов го разкритикува остро, а Каракачанов пък се възмути, че ако партньорът му е имал възражения, е трябвало първо да говори с него, а не да се "изплющи в медиите".

"Джендър обучение, няма такова понятие. Еднополовите бракове - това е  въпрос, който е решен от Конституцията. Да се задават безмислени въпроси. Колегите залитат. Такава им е стратегията в политиката, с колкото се може повече медиен шум", отбеляза Симеонов.

И заяви твърдо, че е против Истанбулската конвенция. Дори убедил няколко от министрите на ГЕРБ по време на заседанието на Министерски съвет, когато е гласувана Конвенцията, и когато 8 от министрите бяха "против".

"Аз имам ресорни министри, и няколко от тях гласуваха против. Накрая успях и Горанов да кандърдисам, щото стои до мене", каза заговорнически Симеонов.

Според него обществото вече има мнение по въпроса, и това е хубаво - то е обединено срещу международния документ. 

"Тук се цели използването на държвани средства за самореклама. Ние ще бъдем обрагодетелствани, Обединените патриоти, но не е редно. Всички референдуми досега са за това, такава е практиката. Тях ги интересува чисто и просто да направят това, което направи и един телевизионен водещ."

Според него целта била да се "дрънка до евроизборите и тогава да вкарат този референдум". В Унгария нямало референдум по въпроса, в Хърватска въпросът бил различен.

Според Симеонов енергийната сигурност на страната е срината. Два големи играча са ис разпределили голяма част от използваната енергия, а стари договори с американски централи източват нашите добове.

Концесиите на плажовете все още са непрозрачни и тъмни, смята вицепремиерът. 

"Няма да се оправят тези плажове, това е отнемането на плажовете в затворените обекти, там се намества някой. Отнеха плажа в Албена и го дадоха на фирма, близка до Маргините. Има една инвазия на няколко места - Поморие-Север, Бургас-Север. Всеки се бори за лесните пари, защото концесиите не са на особено високи цени, а се дават за 20 години", каза той.

Няма достъп до документация обаче, което създава "страхотни условия за непрозрачност и корупция. "

"За концесията на Аерогара София документите са публикувани навсякъде, концесията на плаж Лозенец е държавна тайна", обобщи той.