Най-малко 100 войници от правителствената армия на диктатора Асад бяха убити при атака от въздуха и с артилерия от коалицията, предвождана от САЩ, съобщи Си Ен Ен. Операцията е била отбранителна.

Съединените щати са нанесли въздушните удари в Сирия по проправителствени сили, след като те нападнали опозиционни бойци, придружавани от американски военни съветници. Това е станало в източната сирийска провинция Дейр аз Зур. Асошиейтед прес отбелязва, че коалицията рядко нанася удари в Сирия по сили, подкрепящи президента Башар ал Асад.

Около 500 войници на сирийския президент са нападнали конвоя с танкове руско производство и с минохвъргачен огън. Това наложило ответен удар от американските сили, предава Си Ен Ен.

В Дейр аз Зур Сирийските демократични сили (СДС) - поддържана от САЩ коалиция от кюрдски и арабски бойци - се борят срещу групировката "Даеш" източно от Ефрат. Сирийските правителствени сили са активни от другата страна на реката, съобщи БТА.

При атаката няма пострадали американци.

Коалицията начело със САЩ "остава решена да се съсредоточи върху борбата срещу "Даеш" в долината на Ефрат", но има "неотменимо право на самозащита", се подчертава в изявление на командването.

Около 2000 американски войници оперират в Сирия. Те подпомагат над 50 000 бойци на Сирийските демократични сили, припомня Си Ен Ен.