В столицата на Северна Корея се състоя грандиозен военен парад, посветен на 70-годишнината от създаването на Корейската народна армия, съобщиха осведомителните агенции, цитирайки източници от южнокорейското правителство и медии.

Севернокорейската телевизия не излъчваше събитието на живо. На него не бяха поканени и чужди журналисти, затова и все още няма снимки от събитието.

Това е очевидна провокация, свързана с откриването утре на Зимните олимпийски игри в Южна Корея, коментират повечето дипломати в Сеул. По принцип парадите се правят на 25 април по случай годишнината от създаването през 1932 г. на първия партизански отряд от основателя на КНДР Ким Ир Сен, предава Би Би Си. Според някои анализатори организирането на военен парад в Северна Корея точно преди голямото спортно събитие в южната й съседка може да влоши атмосферата на помирение между двете корейски държави, създала се след решението за участие на севернокорейски спортисти в игрите.

Ким Йо Джон - сестрата на диктатора Ким III, рядко се показва на публични места. Преди да мине на партийна работа, тя се грижеше за имиджа му и дори се смята, че е нейна идеята за подсрижката на Ким Чен Ун.

В репетициите за събитието са участвали повече от 10 000 войници и граждани, носещи цветя и скандиращи лозунги, съобщи БТА. На откриването на олимпиадата ще има високопоставени представители и на Сеул, и на Пхенян. Там ще бъде и американският вицепрезидент Майк Пенс, но Северна Корея изключи възможността за среща с американските представители. Сестрата на диктатора Ким Чен Ун ще присъства на игрите. Тя е заместник-шеф на отдел "Пропаганда" на висшия орган на управляващата комунистическа партия в Пхенян.

Организаторът на олимпиадата Ли Хи Биом коментира, че парадът по никакъв начин няма да повлияе на игрите. Според него всичките 193 страни участнички ще поддържат мирния дух по време на състезанията от 9 до 25 февруари.