БСП поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да назначи вътрешна проверка в районната прокуратура в Шумен. Това заяви лидерът на партията Корнелия Нинова в кулоарите на парламента. Повод за искането е проверка, разпоредена от районната прокуратура на областната дирекция на МВР за противодействие на икономическата престъпност. В рамките на проверката  е изисквана информация от Общопартийната контролна комисия на БСП за това кои лица са присъствали на делегатски събрания на партията, кои са участвали в общински съвети, кои са членове на БСП и т.н.

"Питаме Сотир Цацаров използвана ли е в този случай районната прокуратура за политическа поръчка", заяви Нинова.

От БСП питат и вътрешния министър Валентин Радев "откога Икономическата полиция не се занимава с корупция, а с това кой е член на БСП". Нинова изтъкна, че през последните години се упражняват репресии над граждани, както и натиск над малкия и средния бизнес и над инакомислещи.

"Ако кажеш нещо срещу властта, върху теб се изсипва цялата държавна машина, уволняват те от работа, пращат ти НАП, митници", заяви Нинова.

И допълни:

"В сърцето на Европа по време на председателството царят беззаконие и диктатура."

Нинова съобщи, че член на БСП, който е бил държавен служител, е уволнен именно заради партийната си принадлежност. Тя изтъкна, че човекът не е бил член на партиен ръководен орган и е спазил това ограничение за държавните служители.

"Заобикаляйки закона, нарушавайки го, започва ровене в партията в Шумен и в София", каза Нинова, като допълни, че писмо от органите на реда има и до "Позитано" 20.

Лидерът на БСП специално изтъкна, че не очаква сериозна реакция от вътрешния министър.

"От главния прокурор очакваме сериозна намеса, проверка на действията на прокуратурата и отговор имало ли е изпълнение на политическа поръчка", каза Нинова.

И заяви, че не може държавна машина и независими органи да бъдат ангажирани с мачкане на политическия опонент и с репресии върху български граждани, независимо от коя партия са.

Малко по-късно вътрешният министър коментира казуса:

"Един член на БСП или техен активист е написал сигнал до прокуратурата срещу друг техен член или активист в Шумен", обясни Валентин Радев.

И допълни:

"В сигнала пише: "Моля Ви проверете вярно ли е, че другият член кандидатства за Комисията за противодействие на корупцията като експерт, мой колега е, имаме политическа кариера заедно, и че е излъгал в декларацията си, че не е членувал в БСП. Проверете го- ако е така значи той е извършил престъпление по чл. 313 от НК".

Министърът допълни, че полицията просто е проверила сигнала. И припомни, че в новия закон за борба с корупцията е записано, че служител или експерт на комисията не може да е бил член на политическа партия или да е извършвал политическа дейност.

"Нека всички, които чуват мен и Корнелия Нинова да разберат кой е правият. Не бива да се поставя под съмнение работата на толкова служители на МВР, в случая на тези в шуменската дирекция. Възмутен съм и затова казвам тези думи. Не приемам такова отношение към МВР, точно изпълняваме постановлението на прокуратурата. Никъде до този момент нямаме грешка в работата си. Нека Корнелия Нинова попита техните хора какъв сигнал са писали и защо забъркват партията, може би и тя е подведена. След като съберем информацията ще я дадем на прокуратурата, след това тя ще отсъди има или няма нарушение", каза още вътрешният министър.