Спад в строителството за декември 2017 г. - втори пореден месец, и повишено вътрешно потребление отчита националната статистика в публикувани днес данни.

Индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" бележи понижение за втори пореден месец, намалявайки през декември с 3% спрямо ноември, когато спадна с 1.6%. НСИ отдава това на сезонния фактор, тъй като през зимните месеци е "нормално да има известно отслабване на строителната активност".

Продукцията от гражданското и инженерно строителство се е свила с 3.8%, а при сградното - с 2.3 на сто. На годишна база строителната продукция бележи понижение през декември с 4.1% след растеж със 7.4% през предишния месец. Това представлява първо влошаване в строителството от началото на предходната година - през януари и февруари 2017 година строителството се сви съответно с 8% и с 0.1%.

Растежът обаче се движи от вътрешното потребление, отчетено в повишения с 0.5% оборот в търговията на дребно през декември спрямо ноември, когато е нараснал с 0.6 на сто. Тук не се включва търговията с автомобили и мотоциклети. На годишна база растежът на търговския оборот се ускори до 4.9% от 3.8% месец по-рано.

Днешните смесени данни сигнализират за стабилизация на икономическия растеж през последното тримесечие на 2017 година, след като през периода юли-септември БВП се разшири с 3.9% на годишна база според окончателни данни, отчитат от НСИ.

Само преди ден и Европейската комисия отчете повишеното потребление в България, обявявайки оценка от 3.8% за реалния ръст на българския БВП за м.г. и отдаде заслугата за това предимно на потреблението и инвестициите. 

По-високите нива на потребление са подхранвани предимно от силното повишаване на заплатите, свързано с трудните условия на трудовия пазар и вдигането на заплащането в публичния сектор, съобщи Брюксел.

Българската статистика констатира и подобряване на промишлеността за 11-и пореден месец, след като за последно производството се сви с 1% през януари 2017 г. През декември индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, се повиши с 0.7% спрямо ноември, когато нарасна с 0.8 на сто. На годишна база календарно изгладеният индекс на промишленото производство се повиши за втори пореден месец с 2%, отстъпвайки от солидните нива над растеж с над 4% през миналото лято.

През декември увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост с 1.5% и в добивната промишленост с 0.7%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено слабо намаление с 0.2 на сто. На годишна база производството в преработващата промишленост нараства с 5.2%, но при спад с 5.25 в добивната промишленост и с 5.1% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.