Върховният съд на Гърция върна високите заплати на полицаи, пожарникари и военни отпреди намаляването им и правителството е длъжно да се съобрази с решението, в противен случай ще бъдат наложени глоби, съобщи greekreporter.com. Съгласно решението на магистратите корекцията ще се прилага за периода от август 2012 г. до януари 2017 г., като разликата от заплатите и пенсиите на законните получатели трябва да бъде възстановена. 

Комисията за спазване на правилата на Съвета на министрите съобщи, че Министерството на финансите има 8 месеца срок, за да изплати средствата за заплати и пенсии, в т.ч. и на пристанищната полиция в страната, натрупани през последните 4 години. Те трябва да бъдат коригирани на нивата им от август 2012 г., което ще наруши плановете на държавния бюджет.

Очаква се плащанията да бъдат направени на вноски, които ще започнат от есента на 2018 г. Зам.-министърът на отбраната Димитрис Вицас потвърди, че правителството ще спази решението на най-висшия административен съд в Гърция.

Парите ще бъдат платени в рамките на 36-48 месечни вноски, като се започне от есента. Може да е от октомври, ноември или декември, ще видим кога, каза Вицас.

Засега гръцките власти не са предоставили информация каква ще е общата сума на обезщетенията.

През 2012 г. за близо 300 000 държавни служители в Гърция със специален режим на заплащане доходите бяха орязани с 15 до 20% - съдебни служители, лекари, военни от армията, полицията, пожарната и бреговата охрана. Намаленията варираха от 210 евро до около 940 евро в зависимост от ведомството, размера на заплатата и прослужените години.

През 2006 г., когато кризата в Гърция набираше сила, но още не беше излязла на повърхността, страната беше третият най-голям купувач на оръжие в света след Индия и Китай. През 2010 г., когато беше договорен първият спасителен план за страната, Гърция харчеше 7.1 милиарда евро за своята отбрана, значително повишение спрямо 6.24 милиарда евро през 2007 г.