Най-богатият чех купува "Теленор" и е сред кандидатите с най-силни оферти за Нова телевизия, разкри "Капитал". Офертата е била отправена чрез компанията му PPF и е за 2 млрд. евро, като включва и бизнеса на "Теленор" в Сърбия и Черна гора, твърдят сръбски медии.

54-годишният милиардер Петр Келнер контролира PPF Group, източноевропейска инвестиционна група с активи в размер на 35 млрд. евро към 30 юни 2017 г. по данни на агенция Bloomberg. Регистрираната в Амстердам компания притежава 80% от мобилния оператор O2 - най-големият в Чехия, на производителя на злато Polymetal International и компания за потребителско финансиране Home Credit Group.

Групата му се занимава с бизнеси като банкиране, финансови услуги, застраховане, биотехнологии, земеделие и имоти. Основите на PPF са налети от времената на масовата приватизация, тъй като се създава като приватизационен фонд.

Според "Капитал" чешката група в момента се води предпочитан купувач.

Сръбски медии обаче съобщават, че освен Келнер и американският инвестиционен фонд KKR е кандидат за покупката на бизнеса на "Теленор" в България, Сърбия и Черна гора. 

Преди дни от "Теленор" обявиха, че са получили непоискани оферти от страна на инвеститори за бизнеса си в Централна и Източна Европа. От оператора щели да ги проучват до края на март, за да преценят дали ще има полза от предложенията за акционерите.