Министрите на външните работи на Македония и Гърция - Никола Димитров и Никос Кодзиас, ще се срещнат в София на 15-16 февруари, съобщи Independent Balkan News Agency, като се позовава на български източници.

Разговорът между първите дипломати на Скопие и Атина ще се състои в кулоарите на неформалната среща на европейските външни министри, която ще се проведе в българската столица идната седмица. Съобщението за срещата Димитров-Кодзиас идва на фона на решението на Скопие да приеме включването на географско определение като част от името на страната в опит за разрешаване на 27-годишния спор с Атина. Очаква се двамата министри да обсъдят следващите стъпки, които двете държави ще предприемат за уреждане на проблема.

Македонскит премиер Зоран Заев заяви, че не вижда причина за промяна на конституцията на страната - в случай че Македония допусне географски квалификатор. Заев каза, че Скопие вече е направил "голяма стъпка" за борба с иредентизма, като отбеляза, че конституцията на страната е променяна за последен път през 1993 г.

Скопие се стреми да докаже, че "няма амбиции, независимо дали е териториално или по друг начин ... няма иредентистки цели", каза Заев.

Заедно с призива за комбинирано наименавание на Бившата югославска република Македония, включващо географски квалификатор, Атина призова за промяна в конституцията на БЮРМ, изразявайки загриженост, че някои текстове в нея предполагат иредентистки цели. За промяна в македонската конституция, която да премахне всякакви съмнения в тази посока, призова и президентът на Гърция Прокопис Павлопулос по време на визита в Грузия.

Приключване на спора с името е от особена важност за Македония по пътя на интеграцията й в ЕС и членството й в НАТО.