„Бийтълс“ бяха най-лошите музиканти на света“ – през последните часове това иконоборческо изказване прави заглавия из сайтовете за музика, култура, шоубизнес и сензационни новини в интернет и останалите медии. Защото абсурдните думи не са на поредния хейтър или търсач на петминутна слава, а на самия Куинси Джоунс – легендарен продуцент, диригент, аранжор, композитор, тромпетист, социален активист и още много неща (получил рекордните 79 номинации за „Грами“ и 28 грамофончета). Макар и с намаляваща активност напоследък, той е същински монолит в развлекателния бизнес още от 50-те години на миналия век с неоценим принос за кариерите на звезди като Франк Синатра и Майкъл Джексън (но и на него не прощава).

Думите за „Бийтълс“ са от нови интeрвю на Куинси Джоунс за Vulture.com, по повод предстоящата премиера на документален филм на „Нетфликс“ за артиста с участието Опра Уинфри, но той е говорил и пред GQ.

84-годишният Джоунс (през март става на 85), отговаря на въпроса какво си е помислил, когато е чул за първи път рокмузика, малко несвързано:

„Рокът не  е нищо повече от бяла версия на ритъмендблуса (тук има нецензурна лексика, както в почти всяко второ изречение). Аз срещнах Пол Маккартни, когато беше на 21 (през 1964 г.)“.

На следващия въпрос – какви са били първите му впечатления от „Бийтълс“, Куинси Джоунс отговаря:

„Това бяха най-лошите музиканти в света. Не-музиканти, които не можеха да свирят. Пол беше най-лошият басист, който съм чувал. А Ринго? Изобщо няма какво за говорим за него…“.

Малко по-нататък в интервюто Джоунс казва не по-мили думи Майкъл Джексън, U2 и Елвис Пресли. Затова пък хвали Ерик Клептън и групата му (но не сеща как се казва тя), както и Пол Алън, който свирел и пеел като Джими Хендрикс. Ако се чудите от коя група е Пол Алън – той е шефът на „Майкрософт“.

Но музиката далеч не  единствената тема, по която споделя необичайните си възгледи. Ето няколко от най-интересните моменти в интервюто:

За Майкъл Джексън

„Не обичам да говоря за това публично, но Майкъл открадна доста песни – „State of Independence“ (на Дона Съмър) и „Били Джийн“. Нотите не лъжат. Той беше ужасно лукав и много алчен. „Don’t Stop ’Til You Get Enough“ („Не спирай, докато не вземеш достатъчно“) – Грег Филингейнс написа за него третата част на песента и Майкъл трябваше да му даде поне 10. Не му даде нищо”.

За убийството на Джон Кенеди

„Знам кой уби Кенеди. Сам Джанкана (чигагски мафиот). Имаше връзка между Синатра, мафията и Кенеди. Джо Кенеди (бащата на президента) беше лош човек. Той поиска от Франк да говори с Джанкана да уреди гласове за сина му. Не трябва да говорим за това публично”.

За Тръмп и Иванка

„Тръмп просто говори нещата, които селяндурите искат да чуят. Аз бях близък с него. Той е луд. Ограничен ментално — мегаломан и нарцисист. Не мога да го понасям. Знаете ли, че по едно време излизах с Иванка? Това беше преди 12 години, тогава дъщеря ми Кидада работеше с Томи Хилфигър и той ми каза, че тя искала да излезем на вечеря. Тя има най-хубавите крака, които съм виждал в живота си. Но неправилния баща.” (Ако Джоунс е прав, преди 12 години той е бил на 72, а Иванка – на 24, б.р.)“.

За Мерилин Монро

„Франк Синатра постоянно се опитваше да ме сближи с Мерилин Монро, но тя имаше гърди, които приличаха на круши“.

За Елвис Пресли

„Бях с Томи Дорси, когато видяхме 17-годишния Елвис… И Дорси каза: „Майната му, няма да работя с него“. И не позволи на оркестъра си да свири с Елвис. И правилно – той не можеше да пее“.

За Малкълм X

„Всеки път, когато с оркестъра на Лайънъл Хамптън ходехме в Детройт, намирахме Малкълм Х пред хотел „Маджестик“. Там продаваше дрога. Това беше преди да отиде в затвора. Беше наркодилър, затова и го пратиха зад решетките. Целият оркестър купуваше от него кокаин и хероин. Викахме им „момиче“ и „момче“. Това беше, защото кокаинът те откъсваше от жена ти“.

"Площад Славейков"