Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е строил депутатските редици да отхвърлят последното президентско вето, наложено във връзка със Закона за опазване на земеделските земи. Цветанов, който иначе е в САЩ и включително днес има официални срещи там, дистанционно е забранил колегите му депутати да излизат в командировки през другата седмица, когато се очаква ветото да бъде гласувано в пленарната зала. Забранени са не само командировките, но и участието на народни избраници в консултации с колеги от други парламентарни групи за обсъждане на законодателни инициативи, каквито често се провеждат, докато тече пленарното заседание. Това разказаха пред Клуб Z парламентаристи. На практика герберите ще бъдат вързани за депутатските банки с цел ветото да бъде отхвърлено на всяка цена.

Причината за всичко това е във все още неясната позиция на формацията на Веселин Марешки "Воля", от която на практика зависи дали ветото ще мине, ако от редиците на ГЕРБ и ОП отсъстват двама депутати. За да бъде преодоляно, са нужни гласовете на 121 народни представители, които да подкрепят одобрените от Народното събрание (НС) текстове, а управляващата коалиция ГЕРБ и "Обединени патриоти" имат 122-ма. Двете формации са единствените, които подкрепят оспорените от Радев изменения.

В сряда на заседание на ресорната земеделска комисия в НС депутатката от "Воля" Кръстина Таскова обяви, че вероятно формацията й ще подкрепи ветото на Радев. Таскова обвини вносителя на измененията Йордан Апостолов ("Обединени патриоти"), сам едър земевладелец, в откровен лобизъм. В подкрепа на ветото се обявиха и от БСП в лицето на депутатката Светла Бъчварова. Зад мотивите на държавния глава застанаха и от ДПС.

От формацията на Марешки уточниха днес, че все още не са взели окончателно решение как ще гласуват и очакват Таскова да ги запознае с материята. До момента управляващите се ползват с подкрепата на Марешки и депутатите му, включително за вота на недоверие на тема корупция, внесен от БСП. ГЕРБ и ОП често разчитат и на ДПС, но в случая Движението подкрепя президентското вето.

Президентът Румен Радев наложи вето през миналата седмица. Той смята, че с приетия от парламента нов регламент за застрояване на ниви "не се изпълнява конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята и не се гарантира промяна на предназначението на обработваемите земи само по изключение при доказана нужда". От мотивите за ветото става ясно, че промени в законодателството, които засягат основни начала на Конституцията, трябва да преминават през всички етапи на законодателния процес - "само така може да се гарантира прозрачност и да се даде възможност на всички заинтересовани лица да изразят своето мнение".

Президентът атакува и начина, по който в закона за посевния материал се внасят съществени промени в друг закон без предварително обществено обсъждане и оценка на въздействието. Факт, поправките бяха "прикрити" в преходните и заключителните разпоредби на друг закон - за посевния и посадъчния материал - и прокарани между двете четения с устно предложение на Апостолов, гласувани, прегласувани след настъпил хаос в пленарната зала и в крайна сметка подкрепени и от ГЕРБ и приети.

Реално Апостолов прави втори заход към тези текстове. Първият законопроект на новата управляваща коалиция още на старта на 44-тия парламент беше именно за това - да се разреши на собствениците на земеделска земя с променено предназначение да строят, въпреки че не са започнали инвестицията си в 6-годишния срок, поставен им от парламента през 2011 г. Предложението бе негово. Заради протести на природозащитници обаче през 2017 година от ГЕРБ оттеглиха подкрепата си за промените и темата уж беше приключила.