Въпреки призивите на мандатоносителя БСП кабинетът да оттегли предложената от него актуализация на бюджета днес от думите на премиера Пламен Прешарски стана ясно, че най-вероятно няма да го направи. По време на среща с т.нар. Граждански съвет към МС на въпроса ще оттегли ли ревизията на бюджета на здравната каса и на цялата финансова рамка за 2014 г. Орешарски заяви:

"Ние внесохме този вариант обмислено, а не необмислено, ако разбирате какво искам да кажа. Никой няма интерес от допълнително напрежение. И без това напрежението е много голямо".

Ако Орешарски не оттегли актуализацията на бюджета, най-вероятно тя ще бъде приета следващия вторник, когато Народното събрание ще заседава извънредно. Актуализацията ще стане факт с гласовете на ГЕРБ и ДПС, които я подкрепят.

За да убедят Орешарски да оттегли актуализацията днес на крака в МС дойдоха представители на ПГ на Коалиция за България. Срещата продължи около 15 минути. След нея соцдепутатът Корнелия Нинова обяви, че отговорът на премиера относно тяхното настояване за изтегляне на законопроекта, е бил, че ще си помисли. Нинова заяви още, че парламентарната група на левциата научила какви са заложените от МС параметри на измененията 15 минути преди съвместното заседание на парламентарните комисии по бюджет, здравеопазване и икономика.

От думите на премиера в оставка стана ясно, че що се отнася до здравната каса тя е тази, която трябва да въведе финансова дисциплина, а не да иска допълнителни средства от държавата. Това становище Министерският съвет (МС) поддържа още с първите индикации, че НЗОК може да светне на червено още преди края на годината. 

От Коалиция за България подчертаха още, че са за ревизия на бюджета на НЗОК и че не са против допълнително генериране на средства във фонда за гарантиране на влоговете, който трябва да обезпечи вложителите в КТБ, които имат до 196 хиляди лева в банката. По думите на Румен Гечев недостигащите във фонда 1,7 млрд. лв. могат да бъдат осигурени за сметка на фискалния резерв, който е 8 млрд. лв., а не фондът да емитира държавни ценни книжа, каквото е предложението на правителството. 

МС взе решение за актуализация на бюджета на 16 юли. В решението се предлага държавният дълг да се увеличи с 3,4 млрд. лв.,2,7 млрд. от които да отидат за справяне със ситуацията с КТБ. Според сметките на МС дефицитът ще скочи на 2,7% от БВП при 1,8 в момента. МС даде възможност и на фонда за гарантиране да емитира държавни ценни книжа за 2 млрд. лв.. По думите на финансовия министър Петър Чобанов имало възможност и за много буфери за над 500 млн. лв., които служебното правителство, както и редовното след него могат да използват.