Руският газов концерн "Газпром" е повишил оценката си за стойността на строителството на газопровода "Турски поток" до 7 млрд. долара. Това съобщи днес заместник-ръководителят на компанията Андрей Круглов на инвестиционен форум в Лондон, предаде ТАСС. 

Предварително бяхме говорили, че стойността може да е 6 млрд. долара, но сега я оценяваме на около $7 млрд. Не изключваме също възможността за привличане на проектно финансиране. Най-вероятно "Турски поток" първоначално ще бъде финансиран от бюджета на "Газпром" и по-късно рефинансиран чрез емитиране на проектни облигации, както стана със "Северен поток", каза Круглов.

Преди месец министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че втората тръба на "Турски поток", по която ще тече синьо гориво за Южна и Югоизточна Европа, ще се строи само при "железни гаранции от страна на Европейската комисия". Капацитетът на всяка от тръбите е 15.75 млрд. куб. м природен газ годишно.

Строителството на тръбата започна на 7 май м.г. Вече са готови над 650 километра от нея. Дължината на морската й част е 910 км, а на сухопътната - 180 км. Газопроводът влиза в европейската част на Турция и оттам продължава до границата с Гърция, където ще бъде изграден хъб.

Българското правителство се надява на отклонение към Варна, за да се пълни проектираният газов хъб "Балкан", който премиерът Бойко Борисов иска да финансира чрез плана "Юнкер". В средата на декември м.г. турското издание "Хабетюрк" съобщи, че такава промяна е обсъдена в турското Министерство на енергетиката, България е уведомена "на най-високо ниво" и вече е започнала подготовка за реализацията на проекта.