Конституцията не задължава Върховния административен съд (ВАС) да разглежда като първа инстанция делата срещу актове на Министерския съвет и министрите.

Това становище изрази днес мнозинството във Висшия съдебен съвет към конституционното дело, образувано по искане на Пленума на ВАС.

Върховните съдии искаха КС да разтълкува чл. 125, ал. 2 от основния закон: „Върховният административен съд се произнася по спорове за законността на актовете на Министерския съвет и на министрите, както и на други актове, посочени в закона“, припомня news.lex.bg

Въпреки че днес председателката на правната комисия на ВСС Цветинка Пашкунова представи два варианта на становище, тя обърна вниматие, че несъмнената родова компетентност на ВАС се коренят и във вече отменените Закон за ВАС и Закон за административното производство, както и в действащия Административнопроцесуален кодекс.

„Освен това в йерархията на държавните органи ВАС е на нивото на МС“, каза още Пашкунова и допълни, че подобна теза е в подкрепа на принципа равенството на гражданите и правото на защита на техните интереси. Този вариант на становище беше подкрепен само от петима членове на ВСС, като единствено Лозан Панов посочи, че това е неговата позиция.

Останалите 15 съдебни кадровици подкрепиха тезата на Пленума на ВАС, че всъщност Конституцията не задължава съда да е първа инстанция по делата срещу актове на министри. Като аргумент нямаше нито едно изказване- просто гласуваха тихомълком.

Само председателят на ВАС Георги Чолаков изрично посочи, че няма да участва в гласуването, тъй като е инициатор на искането до КС.

Тезата на върховните съдии, която днес беше възприета и от ВСС, е, че по Конституция основната задача на ВАС е да осъществява надзор за точното и еднакво прилагане на законите в административното правораздаване. Тази си функция върховният съд изпълнява като действа като касационна инстанция и приема тълкувателни решения, припомня правният сайт.