За риск националната гореща телефонна линия за пострадали от насилие да спре да работи нощем до дни и за липса на финансиране от държавата за нея и за центровете за жертви на насилие алармира лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев:

Заради забавени процедури в Министерството на правосъдието горещата национална телефонна линия за пострадали от насилие спира на 14 февруари. Каква ирония – точно на Деня на влюбените. А цялата грижа на държавата за жертвите е 200 000 лв. годишно. Ако изобщо я има, тъй като за 2017 г. процедурите още не са проведени.

Темата е неудобна. Човешка болка, отчаяние, недобри статистики.

Изумен съм, че държавата проявява търпимост, а управляващите нехаят и не изпълняват задълженията си по​ закон. Националната програма за превенция и защита от домашно насилие за 2017 г. е била предложена за обществено обсъждане едва през ноември, а би трябвало да предвижда мерки за цялата година. През ноември! Навременно. Затова пък е удължена и за 2018 г.

Според Станишев - по данни на неправителствения сектор, на който се крепи дейността на центровете за помощ при насилие, само 200 000 лв. годишно стигат по предназначение. "Цялата грижа на държавата в борбата с насилието е сведена до тези 200 000 лева! При положение че всяка четвърта българка е била обект на насилие - близо 1 милион български жени! (по данни на Агенцията на ЕС за основните права)​", казва той. 

Един от проблемите за работата на телефонната линия нощем е, че според Кодекса на труда не може да се полага доброволен нощен труд. А линията се поддържа от доброволци.

Проверка на Клуб Z показа, че за миналата година няма проведени процедури за финансиране на проекти, въпреки че сроковете за обявяването на такива са 31 март всяка година според Правилника за прилагане на Закона за защита от домашно насилие. Националната програма за превенция и защита от домашно насилие за 2017-а изобщо не е била гласувана от Министерския съвет миналата година. В месеците, в които това е трябвало да се случи и да се проведат процедурите, отговорни са били вторият кабинет на Бойко Борисов (в оставка), след което властта бе поета от служебното правителство, назначено от президента Румен Радев. Кабинетът "Борисов 3" взема някакви мерки по темата чак през ноември - когато Националната програма за превенция на домашното насилие за 2017-а е публикувана за обществено обсъждане.

Самата програма пък е нужна, защото въз основа на нея правителството би трябвало да отпусне на Министерството на правосъдието по 500 000 лв. всяка година, с които се финансират на проектен принцип консултативните центрове за жертви на насилие в страната, националната гореща телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие, програмите за работа с извършителите, както и с жертвите, програми за обучение на полицаи.

В резултат психолозите и специалистите в центровете работят на доброволен принцип, а адвокатите, защитници на жертвите, са застрашени от глоби, защото превишават тавана за случаи, в които предоставят защита pro bono, пише Станишев. И заявява, че въпреки че всички партии уж декларират, че са твърдо "за" за борба с насилието срещу жени и деца, това остава само на думи. Няма и подкрепа за неправителствените организации, които единствени се занимават с проблема, нито има алтернатива, казва още председателят на ПЕС.

И ако сега темата е неудобна и институции, и партии си затварят очите, след години децата ни ще живеят в общество, в което всеки е насилник или е жертва на насилие. Няма да ни хареса. Но ще е твърде късно", завършва обръщението си той.

Пред Клуб Z от Министерството на правосъдието заявиха, че са взети мерки горещата телефонна линия да продължи да работи денонощно, както досега, и да не спира от 14 февруари. Процедурите за финансиране на дейностите по приетата на 3 януари 2018 г. от Министерския съвет Национална програма за превенция на домашното насилие за 2017 и 2018 г.  са били задействани и текат в срок (31 март, както е по правилник - б.р.). Отпуснатите пари са около 450 000 лв. - колкото е приблизителната сума за дейности за 1 година. Сумата се разпределя на проектен принцип.