"Конструкцията помагач на неизвестен извършител юридически е, меко казано, спорна."

Така любезно бившият градски прокурор Николай Кокинов описа вчерашното пускане на Ивайло Борисов-Ториното и още 3 лица, които бяха задържани като свързани с отвличането на Адриан Златков.

Както е известно, държавното обвинение арестува известния герой, шофьора му Мартин Марков и още двама за това, че били помагачи в похищението, за което обаче не са открити същински извършители. Те били уредили само колата и СИМ картите, от които са водени преговорите с бащата на отвлечения през м.г. младеж Тони Златков.

Още първата инстанция обаче се произнесе, че няма никакви доказателства (но все пак остави задържаните в ареста), а вчера САС ги пусна под различни парични гаранции.

Пред Нова тв днес и Ботьо Ботев - бивш шеф на сектор "Престъпления срещу личността", не пожела да нарече акцията провал, а според него имало "някои неудачи".

Полицаят защити колегите си, че "по случая имало някаква информация, която явно е съществена от оперативен порядък".

"Не е оценена досатъчно цялата информация, цялата ситуация и е прибързано взето решението за съответните хора", обясни Ботев.

На въпрос защо главният прокурор вчера е казал, че има подозрения кои са истинските извършители, Ботев смирено каза да "не правим анализ на казаното от главния прокурор, защото той разполага с една друга богата информация".

И двамата гости обаче се обединиха, че това "богатство" не е превърнато в доказателства.

"Правилата на играта, наречена наказателно съдопроизводство, изисква този, който повдига обвинения, да ги подкерпя с нещо. Адмирации за съда", каза бившият градски прокурор Кокинов (той се прочу дори за несведущите в съдебните дебри навремето, когато "изтече" в едно СРС, казвайки но Бойко Борисов по адрес на Сотир Цацаров: "Не ми се подсмихвай - ти си го избра", б.р.).

Ботьо Ботев на няколко пъти опита хем да не обиди полицаите и разследващите, хем повтори, че това са "тънки" работи:

"Когато съществуват някакви насоки, когато си хванал нишката по отношение на едно такова тежко престъпление, всичко трябва да се изработи много тънко професионално с оглед на събиране на доказателства."

Трябвало да проведеш и "много тънки оперативни действия", натърти дълбокомислено Ботьо Ботев.

На простичкия въпрос на Виктор Николаев - като нямат нищо, не е ли било по-разумно не да задържат с гръм и трясък, а да наблюдават групата, Кокинов каза:

"Когато случайно се докоснеш до някаква нишка, ти трябва да я разплетеш, а не да я режеш. Не да осветиш останалото."

Той напомни:

"Всеки в България е невиновен до доказване на противното. В конкретния случай никой не е доказал противното, така че тези хора са невиновни."

Димитър Марковски, адвокат на жертвата Адриан Златков, също се съгласи, че "има сериозни доказателствени проблеми".

"Моето лично мнение е, че това действие по вземане на мярка на тези хора очевидно е било прибързано", каза юристът.