"Собственикът на едни медии казва със закон, че ще се бори срещу други медии. Внесеният от депутата от ДПС Делян Пеевски проект за изменение в Закона за депозирането на печатните издания, е опит за цензура".

"Правителството трябва да ревизира идеите за маршрута за автомагистрала "Струма" и да преразгледа решението си за ски зоната над Банско".

"Корупцията не е проблем само на България, а на целия Европейски съюз."

Това са само част от акцентите от днешното представяне на доклада на европейските Зелени "Борбата с корупцията: от ангажименти, към действия". В събитието участваха евродепутатката - съпредседател на групата на Зелените/Европейски свободен алианс Ска Келер, директорът на правния екип на Програма "Достъп до обществена информация" Александър Кашъмов, Борислав Сандов от българските зелени и международният координатор на партията Зарица Георгиева. Докладът, който бе анонсиран скоро след като България пое председателството на Европейския съюз през януари, разглежда "силните връзки" между българското правителство, банковия и медийния сектор, и определени олигархични кръгове. Той прави връзка и между корупцията и свободата на словото.

Напоследък за Келер у нас се заговори, след като тя обяви твърдата позиция на европейските Зелени срещу разширяването на ски зоната в Пирин и зададе в тази връзка въпрос на премиера Бойко Борисов по време на изслушването му в ЕП в началото на председателството. Келер сезира и Европейската комисия за проблема с промяната на плана на управление на националния парк, а в четвъртък вечер се включи лично в гражданския протест срещу плановете за Пирин, който се провежда почти всеки ден под прозорците на Министерския съвет. Келер се обяви и 

"Тази седмица в ЕП имахме дебат за корупцията в Румъния, в Малта, това не е атака срещу България. Целта е да се осигури правосъдие за всички граждани на ЕС. Тук съм и следя какво става с Пирин и с Кресна (откъдето трябва да минава магистралата, б.р.) и да представя доклада за корупцията. Бяхме и в Малта, където знаете, беше убит журналист. Това е част от работата на евродепутата. Корупцията не е проблем само на България, а на целия ЕС и всяко едно правителство трябва да се бори с нея. Тази борба трябва да е непрекъсната, а не да се казва "Готово, преборихме я", посочи Келер.

По думите й точно по време на европредседателството България има шанс "да блесне" като покаже воля за справяне с този обществен бич.

Кашъмов пък направи връзката между свободата на словото и корупцията. 

"Връзката между индексът за свободата на словото и нивата на корупцията не е случайна. България пада и в двата индекса по отношение на борбата с корупцията и индекса за свободата на словото в рамките на последните години. Има връзка между тези два факта. В експертен план съм уверен в тази връзка. Собственикът на едни медии казва със закон, че ще се бори срещу други медии. Това е опит за цензура", посочи и Кашъмов. - "Написаха се много закони, има и успехи, но на небосклона не се вижда разпръскване на облаците. Не знам защо управляващите се оправдават с "ние ги хващаме, вие ги пускате". Медии в много от случаите вършеха работата на държавата, като разкриваха стотици схеми. И как държавата действаше в тези случаи? - Удря ги с комисии и проверки, атакува ги с приближени медии, които удобно получават средства. Тези медии обаче показват изключително ниско ниво на журналистическа етика".

В този смисъл участниците в срещата направиха предложение - медиите, разпространяващи фалшиви и манипулативни новини да не могат да се ползват от евросредствата, които се дават от държавата по комуникационните стратегии.

"Има връзка между свободата на словото и корупцията. Подобен вид проблеми се борят много сложно. Трябва да има прозрачност за разпределението на европарите за комуникационна дейност, което има отношение към журналистическата етика. Европейски средства не трябва да попадат в разпространители на фалшиви новини. Вече има такъв ангажимент, въпреки че две такива медии попаднаха в този списък и двете получават средства от ЕС", посочи и Борислав Сандов.

Келер посочи още, че се надява правителството да ревизира идеите си за маршрута на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле - "природно богатство за цяла Европа".

По отношение на Пирин повтори вече заявената позиция на европейските Зелени. 

"Някои хора от правителството искат да има цяла нова ски зона в планината. Това е глупава идея - да направиш ски писти в планина, в която няма достатъчно сняг, следователно трябва да се използва изкуствен сняг - което означава да се черпи енергия и вода за поддържането на съоръженията, които го произвеждат", посочи Келер.

Евродепутатката бе атакувана, че се меси във вътрешните дела на България от представители на медии, сочени за близки до Делян Пеевски.

"Не мисля, че се меся във вътрешните работи на страната, а просто си върша работата", заяви в отговор.

"Днес сте нападнати от медиите на един медиен император, че се намесвате във вътрешните работи на България", отбеляза по този повод и журналистът Светослав Терзиев.

Келер бе питана и за "имиджа" на страната ни що се отнася до министъра на екологията Нено Димов, който сега е начело на общата европейска политика по опазване на околната среда и който е отявлен критик на идеите за глобалното затопляне. Димов ще бъде запомнен с изказванията си, че човешката ръка няма нищо общо с климатичните промени, което изказване му бе многократно припомнено по време на изслушването му в ЕП.

Евродепутатката посочи, че няма научен спор и съмнения в ЕС относно климатичните проблеми и има консенсус за справяне с тях.

"В момента министърът може само да ни излага. В международни медии вече се появи информация за неговите изказвания. За щастие министърът не може да представя собствените си позиции като позиции на ЕС", допълни Сандов.