Латвийският Сейм одобри приемането на "Закона Магнитски", съобщи порталът "Делфи".

Депутатите гласуваха за въвеждане на санкции срещу хората, чиито имена фигурират в "Списъка Магнитски". Става дума за 49 физически лица, които вече няма да имат правото да влизат в балтийската република. Всички те са обвинени в нарушаване на човешките права и пране на пари.

Латвия стана петата страна, приела "Закона Магнитски". Досега той е приет от САЩ, Канада, Литва и Естония.

Глобалният "Закон Магнитски“

Сергей Магнитски бе адвокат, срещу когото руското правителство повдигна няколко криминални обвинения, след като той разкри данъчна измама за 230 милиона долара. По-късно той почина в руски затвор при мистериозни обстоятелства.

Първият "Закон Магнитски", приет през 2012 г., предвижда санкции срещу руснаци. Глобалният "Закон Магнитски", известен в САЩ и с абревиатурата ГЗМ, бе включен в подписан през декември 2016 г. проектозакон за разходи за Пентагона. Той вече дава възможност на Вашингтон да отказва визи и достъп до американската банкова система на лица от която и да било държава.

САЩ вече разглеждат молбата на Цветан Василев за закрила по този закон

Защита по ГЗМ потърси българският банкер беглец Цветан Василев. Той дори иска да стане първият човек, който да превърне своя случай в дело по Глобалния закон.

В началото на август 2017 г. стана ясно, че Василев е ангажирал вашингтонската кантора JWI Inc, с която подписал шестмесечен договор за 50 000 долара. Тя трябва да му помогне да кандидатства за третиране според ГЗМ. Адвокат на банкера е американецът Джоузеф Огъстин. В защита на Василев действа и видният американски политик и дипломат Бил Ричардсън. На 13 септември 2017 г. той поиска санкции срещу българския главен прокурор Сотир Цацаров и депутата бизнесмен Делян Пеевски в статия, публикувана в "Дъ Хил" - специализирано издание, отразяващо работата на Конгреса.

Вчера адвокат Огъстин коментира пред Клуб Z, че жалбата на Цветан Василев вече се разглежда от Държавния департамент и Министерството на правосъдието на САЩ и резултат може да има във всеки момент.