Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпьой е писал на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС да не включват в санкциите за Русия ограничаване на газовите технологии, съобщи Ройтерс. Според него, всякакви ограничения над технологичния износ трябва да засягат само петролното производство. 

Ромпьой иска вероятните санкции срещу руския енергиен сектор да не засягат газа, а само нефта. Замисълът, що се отнася до енергетиката, е да се ограничат възможностите на Русия да се развива дългосрочно в този отрасъл, но да не се засяга всекидневното му функциониране, от което ЕС зависи.


"Мерките в областта на чувствителни технологии ще засегнат само петролния сектор, с оглед на необходимостта от запазване на енергийната сигурност на ЕС", пише в писмото според източниците на Ройтерс.

Писмото още моли лидерите да делегират отговорността за вземането на решение за санкции на посланици, за да се избегне необходимостта от извънредната среща на върха.

Енергетиката е само един от четири икономически сектора, които евентуалните санкции могат да засегнат. Другите са достъпа до средносрочно финансиране от капиталовите пазари в ЕС, търговията с оръжия и със стоки с двойна употреба. Освен това, днес Европейският съвет реши да добави още 15 лица и 18 компании в "черния списък". На лицата се забранява пътуване до държави-членки на съюза, замразяват се и всички сметки на територията на ЕС.