Фейсбук е зона, свободна за речта на омразата, но – оказа се – не и за литературната критика. Може да докладвате многократно някои потребители за расизъм, сексизъм, фашизъм и откровени призиви за насилие – присъствието им в социалната мрежа ще продължи необезпокоявано. Но има начин да се саморазправите лесно с професионалната литературна критика – достатъчно е да се обедините с група роднини, приятели и колеги и да докладвате човека, който се изказва свободно за вашето творчество. Ще му затворите устата, поне за няколко дни – достъпът му до социалната мрежа ще бъде ограничен.

Точно това се случи с един от авторите на „Площад Славейков“. На 8 февруари Силвия Недкова бе наказана заради отрицателен отзив за книга във фейсбук. Наложена ѝ е тридневна забрана да публикува статуси и коментари, да харесва текстове и изображения и дори да пише в „Месинджър“. Причината е рецензията ѝ за книгата „Откритието“ на Таня Мир.

На Силвия Недкова е наложена тридневна забрана да публикува статуси и коментари и дори да използва „Месинджър“.

Мнението на Недкова за „Откритието“ бе публикувано в неголяма група, „Българската литература“, следвана от около 400 души. Текстът ѝ е заличен, но на стената на групата все още стоят други нейни коментари за същата книга. Ето един от тях*:

„Трета тема за Таня Мир идва в повече, но това е по-скоро тема за друго.

Явно днес някои автори приемат творбите си като своя ръка, крак, тяло. И предполагат, че всяка критична дума е лична обида.

Честно казано, досега не ми се беше случвало. Критикувала съм големи и утвърдени писатели. Някои от тях ми станаха приятели след това. Някои от тях дори поправиха нещата, които аз бях видяла. Казвам го не за да се фукам, а за да подчертая разликата.

Ето какво получих от Таня Мир на лични съобщения преди малко.

Таня Мир

Здравейте! Тази вечер получих неприятна новина. Разбрах, че след като мой читател е публикувал, че харесва книгата ми, Вие и Вашите хора сте започнали да го притеснявате с изключително грозни коментари. Струва ми се крайно недопустимо по такъв начин да бъде намесвано трето лице.

Порчетох Вашите критики. Запознах се и с Вашата репутация на критик и реших че не желая да вземам предвид казаното от Вас. Разбира се, имате пълното право да изразите негативно мнение и да не харесвате книгата ми – по никакъв начин не оспорвам това, защото всеки има право на мнение.

Проблемът обаче е, че към мен се отправят искания да се откажа от книгата си, да спрем да я разпространяваме, а даже и да унищожа екземплярите от нея… Ще спестя коментара си как изглеждат отстрани тези Ваши очаквания, защото държа да Ви кажа друго:

С оглед активната Ви дейност срещу мен до момента, бих искала да Ви уведомя, че ако продължите да насъсквате подчинените си по такъв начин и навредите на продажбите на книгата, ще бъда принудена да предявя срещу Вас дело за обещетение за нанесените вреди.

Желая Ви хубава вечер!“

Ето как в българския фейсбук един литературен критик бе блокиран заради литературна критика. При това бе заплашен със съд – за това, че упражнява професията си. „Дело за обезщетение за нанесените вреди“! Видимо в администрацията на социалната мрежа не правят разлика между слово на омразата и професионална критика. Това, впрочем, е проблем и за мнозина автори – дори за дебютантите на литературната сцена, които подозират авторите на критиката в лично отношение, злоба, а нерядко и в завист, тъй като били „неосъществени писатели“.

Напоследък във фейсбук все по-добре вирее непоносимостта към различното мнение, като диалозите нерядко стигат до груби личностни нападки. Доносите, водещи до спирането правото за публикация напомнят за едно друго време. Слава Богу, че заради критични мнения във фейсбук засега може единствено да те блокират – за кратко или за по-дълго – но все още не може да те пратят в лагер.

Ако фейсбук беше държава, със сигурност нямаше да е на едно от първите места в света по свобода на словото.

Колкото до Таня Мир – пожелаваме ѝ бляскаво бъдеще в литературата, а не в цензурата!

"Площад Славейков"