8 души бяха допуснати до участие в президентските избори в Русия на 18 март.

ЦИК обяви, че само те са изпълнили изискванията за събирането на минималния необходим от закона брой подписи, отбелязва Би Би Си.

Кои са тези хора?

Сергей Бабурин

Кандидат на Руския общонароден съюз (РОС)

Бил е депутат във Върховния съвет на РСФСЛ в съветско време, а след това - в руската Дума, като дори става неин зам.-председател. От десетина години насам не е бил избиран никъде.

Основател е на национално-консервативния РОС. Организирал е Руски маршове на националисти в Москва.

Преди двадесетина години Бабурин заяви в София, че България ще има да чака 400 години, за да влезе в НАТО.

Не е участвал в предишните избори.

Павел Грудинин

Кандидат на Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ)

Директор е на совхоз - държавно обединение на селяни. Кандидатурата му бе издигната съвсем изненадващо. Почитател е на Сталин и ягодите. Носи мустаци като идола си, когото наричма "най-добрия руски управник за последните 100 години".

Грудинин е най-неочакваният участник в надпреварата. До самото му издигане неговата кандидатура не бе публично обявявана дори на конгреса на КПРФ в края на 2017 г.

Той оглавява совхоза "Ленин" - един от най-известните производители на ягоди в Русия. Съвсем доскоро обаче Грудинин нямаше нищо общо с комунистите. През 2000 г. той бе доверено лице на Путин при първото му кандидатиране за президент. А до 2010 г. бе член на партия "Единна Русия".

Срещу Грудинин има най-много компромати и негативни съобщения в ефира. Медии твърдят, че той е забравил да посочи сметките си зад граница, почивал е в чужбина, продавал е земи на совхози. Кандидатът винаги реагира твърде рязко. 

Не е участвал в предишните избори.

Владимир Жириновски

Кандидат на Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР)

Жириновски е ексцентричен популист, който отива на президентски избори за четвърти път. Несменяем лидер на ЛДПР. Нито веднъж дори не е достигал до втори тур.

Отказва се от участие само веднъж - през 2004 г., когато вместо себе си издига охранителя си Олег Малишкин.

Вероятната причина Жириновски постоянно да се кандидатира е държавното финансиране, което партията получава за участието си.

На изборите през 2012 г. получава 9,35% от гласовете.

Владимир Путин

Действащ президент, самоиздигнал се независим кандидат, подкрепен от "Единна Русия"

Завършва третия си мандат като държавен глава и почти сигурно ще спечели четвърти.

Само веднъж напусна поста за четири години заради изискванията на конституцията, за да бъде в този период премиер.

Допитванията дават на Путин близо 70 на сто подкрепа.

Винаги е печелил изборите още на първия тур. През 2000 г. взема 53%, през 2004 г. - 71,31%, а през 2012 г. 2012: 63,6%.

Ксения Собчак

Кандидат на "Гражданска инициатива"

Много е известна, но е малко популярна. Твърди се, че е съгласувала участието си в изборите с Путин. Тя отрича тези твърдения.

Собчак е телевизионна водеща с разпознаваемост 90 на сто. Дъщеря е на Анатолий Собчак - бивш губернатор на Санкт Петербург и началник на Путин.

Някои твърдят, че кандидатурата й била замислена в недрата на Кремъл, за да отвлече вниманието от опозиционера Алексей Навални.

Ксения Собчак направи най-радикалните изказвания от всички кандидати. Тя твърди, че Крим принадлежи юридически на Украйна, бори се за правата на сексуалните малцинства, критикува чеченския лидер Рамзан Кадиров и дейността на Руската православна църква.

Специално за изборите Собчак влезе в "Гражданска инициатива" на Андрей Нечаев. Не е участвала в предишния вот.

Максим Сурайкин

Кандидат на "Комунисти на Русия"

Партията "Комунисти на Русия" няма нищо общо с КПРФ. Сурайкин я регистрира през 2012 г., когато стана възможно това да се прави с партии, наброяващи 500 членове.

КПРФ нарича партията на Сурайкин "спойлър". Двете партии дори се къдиха помежду си заради използваната от тях символика. Никоя от тях обаче не спечели делото.

Сурайкин не е участвал в предишните избори.

Борис Титов

Кандидат на Партията на растежа

Титов е пълномощник на президента Путин по защита на правата на предприемачите. През лятото на 2017 г. той твърдеше, че няма намерение да се кандидатира, но към края на годината размисли. Семейството му притежава завода за шампанско "Абрау-Дюрсо". Самият Титов дълги години е оглавявал съвета на директорите на компанията.

Името на Борис Титов е споменато в "кремълския доклад" на Министерството на финансите на САЩ.

Не е участвал в предишните избори.

Григорий Явлински

Кандидат на "Яблоко"

Съосновател на партия "Яблоко", Явлински два пъти участва в президентски избори - през 1996 и 2000 г.

На последния вот за държавен глава през 2012 г. ЦИК отказва да го регистрира, като се мотивира, че имало проблем със събраните подписи. По онова време техният законов минимум е 1 милион, ако партията е извънпарламентарна.

При първото си участие в изборите печели 7,34%, а при второто - 5,8%.