Израел е започнал атаки от въздуха срещу военни цели на иранците в Сирия, след като израелски изтребител F-16 бе свален над страната, съобщи Ройтерс.

Израелските военни обявиха, че изтребителят е трябвало да удари дрони на Иран в страната, където иранци и техните съюзници са разположили силите си в подкрепа на президента Башар ал-Асад.

Междувременно от неговата сирийска армия се похвалиха, че именно те са свалили изтребителя, който се е разбил в Хардуф, северен Израел.

Днес в отговор израелци са атакували 12 обекта, сред които три ПВО-установки. 

Сирийските държавни медии пък съобщават за две отделни израелски атаки. В първата сирийската противовъздушна отбрана стреляла срещу израелски самолети, които нападнали военна база, и уцелили "повече от един самолет". После отвърнали на друга аткаа в южна Сирия.

Израел е на нокти, откакто иранските сили навлязоха в Сирия в подкрепа на режима на Асад - именно Иран е техният враг №1 в региона, много преди настоящата гражданска война. Иран обаче не отстъпва и предупреждава Израел, че ще отвръща на всеки акт на агресия със същото.