Ако се премахне смяната на лятното и зимното часово време, България ще губи 21 млн. лв. годишно. Това стана ясно от думите на д-р Шерьо Ножаров, преподавател в УНСС пред БНР.

"Бюджетът не би могъл да си позволи да се откаже от 21 милиона лева годишно", заяви д-р Ножаров.

Темата бе дискутирана преди дни в Европарламента, като депутатите приканиха Европейската комисия да направи цялостна оценка на нуждата от смяна между зимно и лятно часово време, и да излезе с предложение за промяна при необходимост.

"Темата е обсъждана и през 2007 г., когато Европейската комисия представя положителна оценка показваща, че досегашната практика за смяна на часа е необходима", припомни д-р Ножаров.

Той представи макроикономическия модел на университета в Кеймбридж от 2009 г., който отчита фактори като: пътнотранспортните произшествия, съдебни и медицински разходи, въздействие върху околната среда, намаляване на престъпността, енергийната ефективност, ефекти върху търговията, туризма, земеделието и други.

"След направена от макроикономиста екстраполация на модела в Кеймбридж, прекият ефект за Бюджета на България е получаването на 21 млн. лв. годишно, а смяната на часовото време спасява 28 човешки живота от катастрофи", коментира д-р Ножаров.