Босненецът Мирза Башич и румънецът Мариус Копил ще спорят за титлата в третото издание на тенис турнира "Диема екстра София оупън" в столичната зала "Арена Армеец".

Башич постигна най-значимата победа в кариерата си до момента, като победи със 7:6 (6), 6:4 водача в схемата Стан Вавринка. Така и полуфиналната фаза не мина без изненада - такива белязаха целия турнир.

Срещата пред пълните трибуни в „Арена Армеец“ продължи 85 минути, след които Башич вдигна победоносно ръце. В неделя квалификантът ще се изправи срещу Мариус Копил, който се наложи с 6:4, 6:2 над Йозеф Ковалик (Словакия). До момента румънецът е без загубен сет.

Първият сет на срещата Вавринка - Башич беше равностоен, като двамата взимаха сравнително лесно сервис геймовете си. Съперниците пропуснаха по една точка за пробив и в крайна сметка логично се стигна до тайбрек. В него Башич започна с мини пробив, но Вавринка отговори подобаващо и спечели следващите 4 точки. 

Водачът в схемата обаче изпадна в дупка и от преднина с 4:1 допусна изоставане с 4:6. Вавринка отрази първите два сетбола, но при 6:6 допусна двойна грешка и позволи на Башич да стигне до нов сетбол, при който прошка нямаше - 7:6 (8) за квалификанта след 48 минути игра. 

През втората част Вавринка стигна до три последователни точки за пробив в петия гейм. Башич отрази първите две, но при следващата брейкът стана факт. В ответния гейм швейцарецът взе подаването си на 0 и обратът изглеждаше напълно възможен.

Башич обаче по никакъв начин не се притесни от изоставането си и успя да върне брейка в осмия гейм, след което с нов такъв в десетия си гарантира успеха. Победата над Вавринка е първа над състезател от топ 20 в кариерата на босненеца.

Както за него, така и за Копил титла в неделя ще е върхово постижение в кариерите им.

А след мача отсъствалият дълго време от корта през 2017 г. заради контузия и операция Стан Вавринка заяви, че в София му е харесало и бе се върнал на турнира.

Швейцарецът се отправя за Ротердам, където ще участва в надпревара от по-високата категория ATP 500 заедно с Григор Димитров, Роджър Федерер, Александър Зверев и т.н.

Григор вече е на холандска земя и тренира. Първият му съперник е японецът Юичи Сугита.