В БНТ върви виц: попитали Каменаров защо Емил Кошлуков показва среден пръст в ефир. Каменаров отговорил: Защото може!

Кошлуков може да покаже среден пръст по много причини.

Първата: Колкото и да е странно, тя се намира още в първите редове на трактата „Емил или за възпитанието“ на Жан-Жак Русо и гласи: „Всичко добро излиза из ръцете на твореца, всичко се изражда в ръцете на човека“. За възпитание става дума при Емил на Жан-Жак Русо, за невъзпитание става дума при наш Емил. Направи онова нещо с ръка, защото му идва отръки. Влече го. Втората причина: защо да не го направи след като номерът минава. Народът ще се повайка, ще отбележи нов подземен етаж в потъването към дъното и …толкова. Къде всъщност е написано, че не може да покаже среден пръст?

Тук идваме до основната причина – никъде не е написано, че водещ на телевизионно предаване не може да покаже среден пръст.

Виждала съм етичния кодекс на обществената телевизия ВВС. Това е една доста дебела книга, в която всеки може да намери отговор на всеки въпрос. За журналистите тя е като десетте божи заповеди, не, нещо повече от това е, защото написаното в кодекса се спазва за разлика от божиите заповеди. И ако мислите, че средният палец го няма там, грешите. Има го в онази част, в която се казва, че когато журналистите трябва да съобщят за плакат, изявление, разпространена брошура или каквото и да било от този род с неприлично, расистко, ксенофобско и т.н. съдържание, те трябва не да четат буквално текста, а да обяснят съдържанието му по приемлив за зрителите и слушателите начин.

Защото самото цитиране на, да речем ксенофобски документ, е вече само по себе си разпространение на ксенофобски текст. По подразбиране, така е и с жестовете. Написано е в кодекса на общественото радио и телевизия ВВС. По тази причина там водещ, колкото и голям простак да е, колкото и да му идва отръки да размахва среден пръст, не може да го изобрази, а ще го опише с думи.

Къде е етичният кодекс на БНТ?

Би трябвало да е на сайта на обществената телевизия, за да може всички ние да го знаем и съответно контролираме – нали ние сме работодателите на БНТ? Не, няма такова нещо на сайта. Има ли изобщо БНТ етичен кодекс, от който да става ясно, че Кошлуков не може да покаже среден пръст от екрана? След като няма – защо да не го покаже?

Има Съвет за електронни медии, ще кажете. И аз съм чувала слухове, че има.

Нямам представа колко ни струва на данъкоплатците това образувание, но и в магазин за 1 лев да го продават, не си струва да си го купим. Той вече и без това е продаден, ще кажете. И ще бъдете абсолютно прави.

"Редута"