Севернорейският лидер Ким Чен Ун покани южнокорейския президент Мун Дже Ин на разговори в Пхенян. Това съобщиха властите в Сеул, цитирани от Ройтерс. Ако се състои, това ще е първата среща между корейски лидери през последните 10 години и общо третата между държавни ръководители в историята на двете съседни страни.

Това ще представлява пробив за Мун, който дойде на власт с обещанието да се опита с дипломатически средства да търси решение за севернокорейската ядрена програма.

Личната покана от Ким била предадена устно от по-малката му сестра Ким Йо Чен, която е част от севернокорейската делегация на зимните олимпийски игри в Южна Корея.

Ким Чен Ун искал да се срещне с Мун в "най-близко бъдеще" и го канел да посети Северна Корея при първи удобен случай, казала сестрата му на южнокорейския президент. Той отговорил: "Нека създадем средата, в която това да се случи", съобщи говорител на президентството в Сеул.

Мун практически е приел поканата.

"Бихме искали да ви видим най-скоро в Пхенян", е казала сестрата на Ким по време на официален обяд и предала лично писмо от брат си, в което той изразявал желанието си да се подобрят отношенията между двете Кореи, съобщиха от президентството в Южна Корея.

Перспективата за подобна среща едва ли ще се понрави на САЩ, отбелязва Ройтерс.

Вашингтон следва политика на максимален натиск върху Пхенян с тежки санкции и реторика като настоява Северна Корея да се откаже от изпълнението на ядрената си програма преди да се състои какъвто и да е диалог.

М. г. Пхенян извърши своя най-голям ядрен опит, а пред ноември тества най-развитата интерконтинентална балистична ракета, която според експерти има обсег да достигне до всяка част от САЩ.

Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският вожд Ким Чен Ун непрекъснато си разменят обиди и напрежението за ядрена война нарасна като Тръмп многократно отхвърли идеята да проведе разговори с Пхенян.

Вицепрезидентът Майк Пенс, който присъства на церемонията по откриването на зимната олимпиада, на която Северна и Южна Корея се състезават в някои дисциплини под общ флаг, заяви, че САЩ, Южна Корея и Япония са в пълно съгласие, че трябва да изолират Пхенян за ядрената му програма.

Според високопоставен представител на американските власти Пенс и Мун са обсъждали санкциите, докато наблюдавали състезанието по бързо пързаляне с кънки. Като знак срещу севернокорейската пропаганда на състезанието по шорттрек Пенс беше в компанията на Фред Уормбиър, бащата на американския студент Ото Уормбиър, който почина миналата година след като беше държан в севернокорейски затвор и изтезаван в продължение на 17 месеца. Мун се присъединил към Пенс и поздрави Уормбиър.

По-късно южнокорейският президент гледа мача и загубата на обединения корейски женски хокеен отбор срещу Швейцария в компанията на Ким Йо Чен и 90-годишния Ким Йон Нам - председател на Президиума на Върховното народно събрание на КНДР.

Държавната информационна агенция на Северна Корея КЦТА съобщи днес, че делегацията на Пхенян за зимната олимпиада е провела "откровени и честни" разговори с южнокорейския президент Мун Дже Ин, но не спомена, че Северът му е предал покана за среща на високо равнище в Пхенян. 

Днес приключва посещението на високопоставената севернокорейска делегация в Южна Корея. Визитата й бе посрещната положително и бе следена с интерес от южнокорейците, но не разсея скептицизма по въпроса дали Северът е искрен, когато говори за подобряване на двустранните отношения, отбелязва Ройтерс.

В съобщението на КЦТА се посочва, че вчера Ким Йо Чен, сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, се е срещнала с южнокорейския президент, предала му е писмо от брат си и го е запознала с "намеренията" му. Агенцията не дава обаче никакви подробности.