Мирза Башич (№129 в световната ранглиста до днес) спечели тенис турнира "Диема екстра София оупън" след успех със 7:6(6), 6:7(4), 6:4 над румънеца Мариус Копил (№93) на финала.

Двамата водиха близо два часа и половина вълнуваща битка в пълната зала "Арена Армеец". Башич тръгна от квалификациите, а на полуфинала би Стан Вавринка. Тази вечер двамата с Копил направиха страхотен финал, качеството на тениса в който бе високо. Атмосферата в залата също беше на ниво.

Както за Башич, така и за Копил, това е най-високото постижение в кариерите им досега. В понеделник Мирза вече ще е на рекордното за него 76-о място в листата.

Радващо е, че в последните дни на турнира в залата имаше доста публика, независимо от липсата на Григор Димитров. Турнирният директор Пол Макнами обяви, че общият брой на зрителите е бил близо 40 хиляди.

Министърът на спорта Красен Кралев награди новия шампион Башич.

Преди седмица босненецът беше само на 2 точки от отпадане на старта на квалификациите срещу българина Александър Лазов, а днес триумфира с първата си титла от "АТП Уърлд тур".

Башич започна по-уверено двубоя и още в третия гейм стигна до последователни точки за пробив. С помощта на бомбения си начален удар (често над 200 км/ч на първи сервис) Копил отрази първите две опасности, но при третата брейкът стана факт.

Силната игра на босненеца го постави в позиция да осъществи втори пробив за 4:1, но този път Копил не позволи да загуби подаването си и съхрани интригата, намалявайки пасива си на 2:3. Така се стигна до десетия гейм, в който Башич сервираше за затваряне нас сета. Ръката на квалификанта обаче трепна и той допусна изоставане 0:40, а малко след това загуби преднината си - 5:5.

В крайна сметка сетът се реши в тайбрек, в който Башич изоставаше с 1:4 точки, но обърна и спечели с 8:6 след 46 минути игра. 

Загубата на първия сет не се отрази негативно на Копил, който започна втората част с пробив и преднина 2:0. В деветия гейм, при начален удар на Башич, румънецът стигна до сетбол, от който обаче не успя да се възползва. По подобие на първата част, втората също беше решена в тайбрек, спечелен този път от Копил със 7:4 точки. 

Финалният трети сет вървеше равностойно, но Башич направи ключов пробив в деветия гейм за 5:4, след което със сервис на своя страна затвори срещата при втория си мачбол.

Титлата на двойки спечелиха поставените под №4 холандци Робин Хаасе и Матве Миделкооп - 5:7, 6:4, 10:4 над Никола Мектич (Хърватия) и Александер Пея (Австрия).

Очаквайте още снимки.