Прокурорът на щата Ню Йорк Ерик Шнайдерман внесе съдебен иск срещу студиото, основано от продуцента Харви Уайнстийн и брат му Робърт, защото управителният съвет не е защитил служителите от сексуалния тормоз и заплахите на всемогъщия им шеф, предадоха Ройтерс и Франс прес.

В обвинителния акт, цитиран от Би Би Си, са посочени отделни точни изрази на брутални заплахи от Харви към работещите, като например:

- "Ще те убия" и "ще убия цялата ти фамилия". 

- Предложения към женския състав да придружават г-н Уайнстийн на събития "като дамски крила и да съдействат за неговите сексуални завоевания".

- Подканване към сексуални услуги с обещания за издигане в кариерата. 

- Заповед към шофьора да държи в жабката винаги презервативи и стимулиращи ерекцията инжекции.

- Изискване към асистентите му да подтикват персонала към "сексуална активност" на работното място и извън офиса.

Прокурорът обвинява "Уайнстийн къмпани", както и Харви и Робърт Уайнстийн в нарушения на човешките права, на правата на личността и на правото на труд.

"Уайнстийн къмпани" много пъти е нарушавала законите на щата Ню Йорк, като не е защитила служителите си от натрапчив сексуален тормоз, заплахи и дискриминация", се казва в съобщение на прокурора.

Тъй като се водят преговори за купуване на студиото, "при всяка сделка за продажба обществото трябва да се увери, че жертвите ще бъдат обезщетени, че служителите в бъдеще ще получават закрила и че нито преките виновници, нито помагачите им няма да се обогатят несправедливо", се посочва в съобщението.

Внасянето на съдебния иск е резултат от четимесечно следствие, в което служителите, експертите и жертвите на Харви Уайнстийн са били разпитвани, а архивите и електронната кореспонденция на фирмата е била най-щателно проверена, уточнява прокурорът, съобщава БТА.

Уайнстийн бе един от най-влиятелните мъже в Холивуд, преди близо 70 жени да го обвинят в сексуално посегателство, включително изнасилване, напомня Ройтерс. Уайнстийн отрича да е правил насилствено секс с когото и да било.

Адвокатите му обявиха, че на процесите ще се види, че обвиненията са безпочвени, предава Би Би Си.