Лидерът на СДС Божидар Лукарски отрече медийните публикации, че партията му преговаря за вливане в коалицията "Обединени патриоти" като преговаря с Национален фронт за спасение на България (НФСБ) на вицепремиера Валери Симеонов.

"Съжалявам, ще трябва да разочаровам любителите на бомбастичните новини. Не сме водили разговори с НФСБ, не сме обсъждали с г-н Валери Симеонов някакви съвместни политически действия, избори и пр.", заяви Лукарски в сутрешния блок на бТВ.

По думите на Лукарски единствените им допирни точки били покрай настаняването на "патриотите" в емблематичната за дясното пространство партийна централа - на т.нар. "Раковски" 134. "Хората на НФСБ активно извършват ремонтни дейности", посочи лидерът на СДС.

Информациите, че предстои обединение, се базираха на желание на Лукарски да вкара хора в изпълнителната власт, както и на факта, че и СДС, и ОП са твърдо против приемането на Истанбулската конвенция. "За" приемането й обаче са бившите партньори на Лукарски в политиката начело с ДСБ.

"Учудва ме, че партия, която винаги е защитавала десноконсервативни ценности, няма позиция. Особено за понятието "социален пол". Ние сме твърдо против тези точки от конвенцията. Тук имаме допирни точки с ОП. Колегите от ГЕРБ ги разбирам защо мълчат - очевидно има натиск отвън. Очевидно се усеща, че има такъв. Този натиск не кореспондира с вековни български ценности", заяви Лукарски по повода.

От думите му стана ясно, че бившият коалиционен партньор на ГЕРБ в миналото управление - Реформаторският блок, явно бил прекалено принципен в позициите си и не търгувал с по-голямата партия. В този смисъл сегашният партньор ОП се справял много по-добре. Коментарът на лидера на СДС бе в отговор на въпрос дали, ако ГЕРБ приеме Истанбулската конвенция, това ще е краят на управлението.

"Това са силни думи, но не са без основание. Дали ще се стигне до предсрочни избори, аз лично не вярвам. Волен Сидеров ("Атака") и Красимир Каракачанов (ВМРО) отново ще поискат нещо в управлението, което най-вероятно ще получат. "Патриотите" доста добре си изиграват картите в коалицията за разлика от нас в Реформаторския блок. Затова коалицията ще продължава. Може би се дължи на проблем на идеализъм, наивитет и не толкова крайности в нашето възпитание" , смята Лукарски. - "Ще има някакъв момент на отиграване около приемането на тази конвенция."

Оказа се, Лукарски харесва сегашното управление:

"В момента не смятам, че обстановката е чак толкова нестабилна. А и не е добре за България по време на председателството да има предсрочни избори."

Все пак стана ясно, че СДС търси варианти за коалиране за евроизборите. Той разказа а среща, организирана от кметицата на Мирково Цеца Йотина (ДСБ) - "емблематичен кмет за дясното", на която е имало представители на ДСБ, ССД, Гроздан Гараджов от Обществения съвет на РБ.

"За съжаление Атанас Атанасов и Христо Иванов (лидерите на ДСБ и "Да, България", б.р.) не присъстваха. Хората ги припознават като десни, а идеите им са леви. Съжалявам, че колегите не се отзоваха на поканата", посочи Лукарски.