Познавайки маниера на политическа работа на лидера на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов и на заместника му в партията Цветан Цветанов, не е изключено да инициират предсрочни парламентарни избори заедно с местните през есента на 2019 година. Това стана ясно от думите на президента (2002-2012) Георги Първанов в сутрешния блок на бТВ.

"Нищо чудно Борисов и Цветанов да слеят местните избори с парламентарните, да мобилизират кметовете да работят и за парламентарната листа, което е в техен плюс", посочи Първанов, който е и бивш лидер на АБВ.

Според него изборите за Европейски парламент през пролетта следващата година "ще са сблъсък между лявото и дясното, между идеята за промяна и статуквото". Те щели да бъдат показателни и за това дали новият председател на БСП Корнелия Нинова се справя като такъв.

"Ако левицата не се промени и допусне нова загуба, това би било фатално", смята Първанов.

На въпрос дали на дневен ред все още стои обединението между БСП и АБВ, провалило се при предходния парламентарен вот, отвърна:

"По-скоро е необходимо, отколкото е възможно. Задължително е. Но дали ще се случи - не мога да кажа, защото има твърде много лични, субективни фактори. За да не се наслагва моето име, съм се оттеглил от оперативна работа в АБВ."

Като историк Първанов бе поканен в "Тази сутрин" да коментира споровете около името на Македония.

"Започват да се водят разговори, някои от които бият по българската позиция. Да, ние сме признали първи Македония с конституционното й име и това е морално оправдано. Но представете си варианти от типа на Горна Македония, Северна Македония - това е договаряне в полза на Гърция, но за сметка на България. На София не й е безразлично как ще завършат преговорите, трябва да има някакво съгласуване и с нас. Името Северна или Горна Македония включва Пиринския край, тоест Егейския край не го засягаме и не го коментираме, а в същото време претенциите към България висят, остават в пространството. Най-малкото това трябва да се проговори между правителствата на двете страни", посочи той.

Първанов е съгласен с принципа, изразен от Борисов по адрес на Балканите - "стига вече разправии". "В същото време не може всяко договаряне да бъде за смека на България", посочи обаче. Според него приетата през миналата седмица от ЕС стратегия за Западните Балкани има малко административен подход.

"Деблокирането на преговорите между Атина и Скопие е по-скоро западен натиск, може би задокеански. Хайде натискът от великите сили, независимо откъде идва, да доведе до нещо добро", смята президентът.

Първанов коментира и предстоящата в края на март във Варна среща Турция - ЕС. Посочи, че е "позитивно настроен към всеки разговор, към възобновяне на диалога". Поведението на турския президент Реджеп Таип Ердоган обаче не се вписвало в европейското поведение. 

'Има две тенденции - едната е османизацията на Турция, другата - на нас ни се иска да бъде европейската линия. Коя ще надделее, не е трудно да прогнозираме. Ердоган няма да отстъпи от идеята за османизацията. В този смисъл разговорът няма да бъде лесен. Той не е лесен дипломат, но за сметка на това е предсказуем. Ние ще бъдем домакин, не посредник. Претенцията да бъдем посредник е доста голяма", посочи президентът.

Той допълни, че му "липсва ми от страна на нашата дипломация поставянето на българските проблеми". "Да сте чули през последните години някой да говори за тракийските проблеми, на бежанците, на имотите? Докато турската дипломация има железни опорни точки, поставят си всичко", посочи.

Неизбежно Първанов коментира и споровете около Истанбулската конвенция и упорството на коалиционния партньор на ГЕРБ "Обединени патриоти" да я гласува.

"Идват ми повече тези непрекъснати ултиматуми в управлението. Ами като ще напускат, да напускат и да се прави ново правителство. Има много по-значими за обществото проблеми, не подценявам значението на този въпрос. Имам консервативни позиции, от една страна, гледам подозрително на вкарването на темата за третия пол и еднополовите бракове", посочи Първанов.

Все пак той даде да се разбере, че застава зад идеята за референдум на вицепремиера Красимир Каракачанов (ВМРО) с въпроси "за" и "против" гей браковете и социалния пол, а не на бившата си съпартийка Нинова "за" и "против" конвенцията.

"Корнелия Нинова предлага референдум по конвенцията - кажете ми колко от депутатите или гражданите са я чели и ще я прочетат. Някой се опитва да прокара неща по втория начин. Затова да направим едно допитване, но не за конвенцията, а като цяло - да има или не еднополови бракове", посочи Първанов.

По темата с изучаването на комунизма в училище той бе на мнението на левицата - че прочитът трябва да отчита както доброто, така и лошото.