"Два са вариантите да се избегнат хилядите отклонения от лежане в затвора - или задържане още от съдебната зала, когато се произнесе ефективна присъда, или електронна гривна."

Това каза тази сутрин адвокат Марин Марковски, след като от репортаж на Нова тв стана ясно, че общо 1114 осъдени на затвор са се отклонили и са на свобода. Общо издриваните според масива на МВР са 24 400 души.

Пред телевизията полицейски и правосъдни шефове разказваха бомбастични теории от "аз лично не съм търсил Росен Ангелов" до - "министърът на правосъдието е утвърдила 4-ма да присъстват на задържането", а пък щатът позволявал само по двама.

"Въпросът за изпълнението на присъдите е съдбовен. Няма затвор, от който не може да се избяга. И от "Алкатрас" са бягали. Бягствата от затвора в България обаче не са много. По-честото е да не влезеш в затвора", коментира пред Нова тв Марковски.

Той подчерта, че за първия вариант - незабавно привеждане в затвора след произнасяне на присъдата, има проблем - на едната инстанция да е осъден, на втората или третата - да получи условна присъда. Според него тогава се получава "едно напрежение". 

Като решение на този проблем според Марковски може да е краткото време между присъдите на различните инстанции.

"Тогава престоят в затвора, ако е незаконен при промяна на присъдата, е минимален", коментира Марковски.

Той дори апелира да се увеличи броят на съдиите, за да се пишат по-бързо мотивите, които да вървят към горните инстанции.

Що се отнася до масовия убиец от Нови Искър Росен Ангелов - който 8 години не е открит да бъде отведен в затвора, бившият директор на ЦСБОП (предшественик на ГДБОП, б.р.) Тихомир Стойчев коментира, че "трябва да има наказани хора, трябваше да летят длъжности, пагони".

Кой е задължен да води издирване? Районният инспектор получил ли е данни? Дело за оперативно издиравне открито ли е, попита той.

"Не стана много ясно дали Росен Ангелов наистина е бил от Чуждестранния регион. Ако е бил, значи той трябва да е бил контингент на ДАНС, наблюдаван и разработван от тях", заяви Стойчев.

Клуб Z напомня, че "най-драстичната" промяна, която законодателят прие през миналата година, е, че присъдите вече не се публикуват... на сайтовете на съдилищата, които се ползват основно от журналисти.