Американски сенатор поиска министерството на финансите на САЩ да провери законна ли е сделката по продажбата на луксозен имот във Флорида от Доналд Тръмп на руския олигарх Дмитрий Риболовлев, предаде Нюз.Ру.

Искането се съдържа в писмо на Рон Уайдън до министър Стиън Мнучин. На сенатора демократ от Орегон се сторило подозрително как Тръмп купил палата "Мезон дьо л' Амитие" в курорта Палм бийч за 41 милиона долара, а само 4 години по-късно го продал с повече от двойна надценка - за 95 милиона. Подозрението е предизвикано от неустойчивото по онова време финансово положение на настоящия президент. Уайдън изтъква, че е изключително важно Конгресът да провери парите и да извърши старателно разследване на всяка възможност за пране на пари и други незаконни операции между Тръмп и партньорите му в Русия.

Тръмп купил "Мезон дьо л' Амитие" с площ 25 декара през 2004 г. за близо 41 милиона долара. По-късно той обявил, че похарчил за преустройство на имота 25 милиона долара. Експерти обаче смятат, че сумата е по-малка. През 2006 г. Тръмп обявил палата за продажба за 125 милиона - рекордна по онова време цена за жилище в САЩ. През 2008 г., точно преди сриването на пазара, той успял да намери купувач от Русия Това бил Дмитрий Риболовлев, собственик на компанията "Уралкалий". Американският магнат заявил, че получил 100 милиона долара. Участници в сделката уточнили, че става дума за 95 милиона.

Дмитрий Риболовлев

Технически купувач е компанията "Каунти роуд пропърти" ООД. Тя е контролирана от офшорен тръст, зад който се оказало, че стои семейството на Риболовлев. Според американските медии олигархът нямал никакво намерение да живее в "Мезон дьо л' Амитие" и започнал да му търси нов купувач едва ли не веднага след сделката с Тръмп. По данни на брокери руският милиардер също искал да продаде имота за 125 милиона долара, но кандидати така и не се намерили.

През 2013 г. жената на Риболовлев, с която той тогава се развеждал, заявила, че той укрива от нея чрез офшорки съвместно придобито имущество. Тя предявила иск за половината от "Мезон дьо л' Амитие". Милиардерът обаче се преборил за този имот. През 2016 г. той внезапно започнал частично събаряне на палата, а по-късно - да го продава на части. По последни данни през декември 2017 г. властите в Палм бийч разрешили на мястото на имота да бъде построен нов дом. Сговорчивостта им изумила експертите по пазарите. В момента не е ясно дали някаква част от бившото луксозно имение принадлежи на Риболовлев.

В началото на тази година богаташът попадна в списъка с 96 руски олигарси, на които американските власти наложиха санкции заради близостта им с Кремъл.

Представители на Тръмп и Риболовлев твърдят, че двамата никога не са се срещали лично, припомня Си Ен Ен. Противници на американския президент обаче са готови да се хванат за всичко в светлината на разследването на неговите връзки с Русия.