Българските изселници в Турция не искат разединение, а мир и сговор между трите партии, чиито избиратели са главно етнически турци - ДПС, ДОСТ и НПСД. Последните две бяха създадени от отцепници от ДПС. 

Призивът за помирение и предоляване на конфронтацията беше отправен в Бурса, където се състоя конференция на "Балгьоч", най-влиятелната неформална организация на българските изселници,  съобщи БТА. Апелът идва месец и половина, след като почетният председател на ДПС Ахмед Доган обяви в слово пред партийния актив, че всеки от отцепниците, "който се разкайва, да заповяда".

В конференцията в Бурса, където има много изселници от България, участваха председатели на дружествата на българските турци, включени във федерацията "Балгьоч", представители на ДПС, ДОСТ (Демократи за отговорност, свобода и толерантност) и Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД), активисти на изселнически организации. Събитието премина при голяма активност. 

В слово пред участниците почетният председател на Конфедерацията на Балканските румелийски турци Турхан Генджоглу, водещ емисар на инициативите за обединение, информира за отбелязан напредък. По думите му става въпрос за постигане на консенсус сред симпатизантите относно най-критичния проблем, а именно необходимостта от обединение и премахване на политическата конфронтация.

Генджоглу разказа за разговорите, които е провел с лидерите на ДПС и ДОСТ, като подчерта, че "са направени значителни стъпки за помирение".

"Конфронтацията се оказа болезнен и дълъг процес за всички ни, защото дори близки роднини се озоваха във враждуващи лагери. Но сега е време да загърбим миналото, да оставим сръдните и да гледаме в бъдещето", каза Генджоглу. 

Той призова симпатизантите на всяка от формациите да не се поддават на провокации и да не използват езика на омразата и конфронтацията, а да съдействат за сближаването. 

"В светлината на обсъдените на конференцията в Бурса въпроси, които са в подкрепа на обединението, предстои да проведем срещи с лидерите на ДПС и ДОСТ, за да ги запознаем с желанието и волята на сънародниците в Турция, и сега още повече вярвам, че ще се постигне обединение", каза още почетният председател на Конфедерацията на Балканските румелийски турци.

На последните избори ДПС постигна своя най-слаб резултат - 315 976, почти наполовина спрямо гласовете на парламентарните избори през 2009 г., когато Движението събра близо 610 000 гласа. В същото време партия ДОСТ на бившия лидер на ДПС Лютви Местан взе съществен брой гласове, но те не й достигнаха, за да преодолее 4-процентовата бариера - 2.86% или 100 481 гласа.

В новогодишното си слово пред актива Доган заяви:

... "външният натиск" се преобразува в усилия за помирение и обединение на всички, които са се отцепили от ДПС. Ние винаги сме били добронамерени, но и принципни. Факт е, че не сме се скарали с никого. Всеки, който реално се разкайва - да заповяда. Но ДПС си има Устав, който регламентира подобни ситуации. Външното акуширане на аналогични процеси на разделяне и обединяване не е здравословно за нашите избиратели. Въпреки това, ние сме добронамерени, дори сме длъжни да продуцираме добросъседски отношения с Република Турция и да й помогнем в диалога й с ЕС. Разбира се, според нашите скромни възможности.