Администрацията на президента Доналд Тръмп иска да превърне Международната космическа станция (МКС) в нещо като орбитално недвижимо имущество, управлявано не от правителството, а от частната индустрия, съобщи The Washington Post, като се позова на вътрешен документ на НАСА, с който разполага.

Белият дом планира да прекрати финансирането на станцията след 2024 г., като спре пряката федерална подкрепа за орбиталната лаборатория. Но няма намерение да се откаже изцяло от МКС и работи по план за преход, който да превърне станцията в частна собственост.

"Решението за спиране на пряката федерална помощ на МКС през 2025 г. не означава, че станцията ще бъде изведена от орбита тогава - възможно е индустрията да продължи да използва някои нейни елементи или възможности като част от бъдеща търговска платформа. НАСА ще разшири международните и търговски партньорства през следващите седем години, за да осигури непрекъснат достъп и присъствие на хората на ниска орбита на Земята", се казва в документа.

До момента разходите на Съединените щати по Международната космическа станция възлизат на около $100 милиарда -  за строителството й и другите дейности по нея.

Администрацията иска 150 млн. долара за фискалната 2019 г. - и още повече в следващите години, за да се даде възможност да се развият търговски субекти и възможности. НАСА се надява животът на станцията да бъде удължен до 2028 г. или повече.

Компанията Boeing, която оперира МКС от 1995 г. насам срещу 3 до 4 милиарда долара на година, обяви, че "напускането на Международната космическа станция сега би било грешка, заплашвайки американското лидерство и ще навреди както на търговския пазар, така и на научната общност ".