На ГКПП-Капитан Андреево е задържан мароканец, издирван от родината си за извършване на терористична дейност и членство в терористична организация ИДИЛ. Н.З. е влизал от Турция с група сирийци и също се представял за сириец, става ясно от информация на БТА.

Днес Окръжен съд-Хасково ще гледа мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо мароканския гражданин, член на Ислямска държава.

"Съгласно предоставената от Интерпол информация, престъплението, за което е издирван Н. З., е "лоялно членство в терористична организация ИДИЛ, като е работил към принадлежащата в ИДИЛ служба "Механизация към Главна дирекция – Военни лагери" в гр. Ал - Маядин, област Дер - Алзор, Сирия, като в изпълнение на тази дейност Н. З. се е придвижвал в Сирия, носейки колан с експлозиви, ръчни гранати, огнестрелно оръжие и боеприпаси", става ясно от изявлението на българския съд.

Искането за задържане е отправено на основание Закона за европейската заповед за арест и Договор за екстрадиция между Република България и Кралство Мароко.

Н. З. е задържан при влизането си в страната от Турция през ГКПП Капитан Андреево, уточни за БТА председателят на Окръжния съд Миглена Тянкова. Той е пътувал в една група със сирийски граждани и първоначално се е представил също за сириец, преди самоличността му да бъде изяснена, уточни магистратът.

През 2015 г. първият подобен случай на същото ГКПП с Фриц Жоли Жоасен - с френски паспорт, но с корени от Хаити. Той бе заловен на границата с Турция, след което България го върна на Франция заради подозрения, че е замесен в кървавите атентати в Париж на 7 януари същата година. Оттогава това е повсеместна практика, като обикновено задържаните мълчат на делата у нас и дават доброволно съгласие, да бъдат екстрадирани.