Сред правителствените сили в Сирия, по които САЩ нанесоха въздушен удар на 7 февруари, е имало руски наемници. Това съобщиха на 9 февруари източници от Пентагона, цитирани от телевизия Си Би Ес.

Ако руснаците наистина са сред жертвите, това ще бъде първият подобен случай в арабската република.

До този момент Пентагонът няма данни дали има убити руски военнослужещи.

Медиите в Русия през уикенда съобщиха, че при атаката са убити 200 или дори повече наемници. При това сраженията са били не само на 7 февруари, а са се водили три дни - до 9 февруари. И жертвите са дадени в последния ден.

Убитите са от Частната военна компания (ЧВК) на Вагнер (неофициално название на компанията, действаща на територията на Украйна и Сирия). За нейното съществуване пръв през 2016 г. разкри петербургският опозиционен сайт "Фонтанка".

А според друг опозиционен сайт - "Русский мир-Другая Россия", загиналите са 600.

Какво знаем дотук

Според съобщенията от световните агенции най-малко 100 войници от армията на Башар Асад бяха убити при атака от въздуха на 7 февруари. Операцията бе отбранителна. Военните бяха ударени, след като нападнаха централата на Сирийските демократични сили (СДС), в които доминират кюрдите. В това време там имало американски военни съветници. Инцидентът стана в източната сирийска провинция Дейр аз Зур.

От Пентагона обаче не смятат, че руснаците са целели американците. Според тях наемниците са се опитвали да завземат намиращо се наблизо петролно находище.

СДС, които са подкрепяни от САЩ и са подпомогнати от международната западна коалиция, се сражават срещу "Ислямска държава" източно от река Ефрат.

Американският въздушен удар срещу правителствените сирийски сили на 7 февруари е нещо твърде необичайно. Тези сили действат обикновено от другата страна на Ефрат.

А какво всъщност се е случило?

Сблъсъкът в Дейр аз Зур е между армията на САЩ и три роти руски военнослужещи с неопределен статут. Това пише аналитичният сайт "Каспаров.Ру", основан от опозиционера и бивш световен шампион по шахмат Гари Каспаров. Изданието нарича случилото се "първите боеве от Третата световна война". Думите са на публициста Тигран Хзмалян.

Всъщност съветски пилоти са участвали в боеве срещу американските ВВС в Корея през 50-те и във Виетнам през 60-те и 70-те г. на ХХ век. Москва отричаше да е замесена и летците й се маскираха като азиатци, а безсмъртният руски фолклор роди песните за пилота Ли Си Цин (китайско звучене на руската фамилия Лисицин - б.р.). Но днешните "интернационалисти" не пеят "Гренада" - съветската песен за испанската Гражданска война, нито воюват, за да дадат на селяните земята в Дейр аз Зур. Те проливат своята и чуждата кръв за държавни пари и петрол, обещан от Башар Асад на путинските олигарси. Именно за това се е водила нощната битка за петролното находище източно от Дейр аз Зур, посочва сайтът.

Русия е изпратила на сигурна смърт своите наемници, продължава "Каспаров.Ру". Подобно на "зелените човечета", превзели Крим през 2014 г., бойците от ЧВК на Вагнер също нямат отличителни знаци по униформите си. Въпреки това преди контраудара в Дейр аз Зур американските и кюрдските командири се свързали пряко с руското военно командване в Сирия, за да го предупредят за предстоящия удар по групата правителствени сили, превзели централата на СДС.

И точно тук военните хитрости преминават в държавна подлост. В началото от Москва отказали да признаят пратените в Дейр аз Зур наемници за свои. Това вкарало трите роти руски наемници в месомелачката на Дейр аз Зур.

Убитите руски военнослужещи не са 200, а 600, твърди сайтът "Русский мир-Другая Россия".

Пред изданието генерал Хасан - командващ СДС в този регион, споделя, че лично е звъннал на руски офицер за свръзка в Дейр аз Зур. Генералът имал информация за готвената атака срещу централата на СДС от силите на Асад. И се надявал руснаците да я спрат.

"Казахме, че върви някакво движение и че не бихме искали да атакуваме участниците в тези действия. Те (руснаците - б.р.) не приеха предложението ни, отричаха всичко и казваха, че нищо не се случва", заяви Хасан.

А какво е станало - най-добра картина дават публикуваните от изданието прихванати разговори за трагедията край Дейр аз Зур. (Преводът е с малки съкращения, като за неприличните изрази са използвани възможно по-меки думи. Можете да прочетете оригинала ТУК.)

Глас 1:

"Навряха ги на майната им. В едната рота пратиха на майната им 200 души наведнъж, в другата - 10 души, а в третата - не знам, но и там яко са трепали. С други думи, три роти пострадаха. Имаше пиндоси (обидно название за американците - б.р.), първо обстрелваха с артилерия, мамка им, после вдигнаха 4 хеликоптера, да ги... и стреляха от едрокалибрени картечници. Нае... ха ги всичките, нашите освен автомати, мамка му, изобщо нямаха нищо, да не говорим за ПЗРК (преносим зенитно-ракетен комплекс - б.р.). Изтребиха ги, спретнаха им там ад и пиндосите конкретно и ясно знаеха, че това сме ние, руснаците. Нашите отиваха да превземат завода, а те там си стояха. Получихме х..“

Глас 2:

"Гледай, брато. Там има 127 убити - само пета рота. Втора фактически е непокътната. Пета е унищожена цялата, разкатаха ги с авиация, хеликоптери, артилерия. Кюрдите и американците тръгнаха срещу тях, момчетата нямаха никакъв шанс..."

Глас 3:

"Построили са се в колона, триста метра са им оставали до позициите. Онези вдигнали американското знаме и започнали да ги ш...ат яко с артилерия, а след това долетели хеликоптерите и започнали да ш...ат всички. Общо 215 са "товар 200" (кодово название на убитите военнослужещи, под което ковчезите с останките им биват връщани в родината - б.р.). Нашите на какво изобщо са се надявали? Че ония сами ще се нае...т ли? Че ще се уплашат?.."

Глас 4:

"Казват, че от техниката е оцелял само един танк и една бойна разузнавателна патрулна машина, а всичко останало е унищожено наведнъж в първите минути на боя."

Пентагонът: Там не е имало руснаци

Пентагонът предполага, че не е имало руски сили в района, където на 7 февруари вероятно е извършено нападението срещу централата на СДС, подкрепяни от САЩ. Това заяви шефът на Пентагона Джеймс Матис, предаде ТАСС.

По-рано американците обвиниха за атаката в селището Хашам край Дейр аз Зур сирийските правителствени сили.

"Руснаците ни казаха, че изобщо не са били там. Мисля, че е точно така, но нямаме пълна яснота какво правят там силите на режима. Но поне сега там е спокойно", каза Матис.

Той допълни, че и руснаците, и американците постоянно прибягват до комуникации, за да не допуснат инциденти помежду си.

"Информираме се взаимно. Руснаците заявиха, че нищо не са знаели, когато им звъннахме по повод силите, пресекли разделителната линия и се приближиха. Те (руската страна - б.р.) бяха известени, когато започна обстрелът. Тогава ни съобщиха, че там не е имало руснаци. И, както знаете, полагаме всички усилия, за да не поставим под заплаха руснаците", продължи Матис.