Сдружението на българските зъболекари настоява държавата да финансира напълно денталното лечение на деца, бременни и спешни случаи. Това идва в навечерието на Националния рамков договор за 2018 г., който трябва да се сключи с Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК). Новите финансови правила трябва да действат от 1 април т.г.

В момента бюджетът плаща едва три процедури при стоматолог - три пломби, един преглед и две пломби или три лечения на зъби, според конкретните нужди на пациента. Допреди година процедурите бяха две.

Според сдружението това, което се отделя от бюджета на НЗОК, е крайно недостатъчно и заради това хората търсят помощ едва когато зъбите им са вече за вадене. Годишно по това перо се харчат около 157 млн. лева и пациентите недоволстват от минималните услуги, които се финансират от здравната каса, каза д-р Анатолий Кънев, председател на сдружението.

"Това е причината пациентите да не се лекуват навреме и да търсят дентална помощ, когато вече се налага вадене на зъб", посочва Кънев.

От сдружението настояват и общината да осигури помещения за два кабинета, в които да се работи безплатно със спешни случаи и с хора в неравностойно положение. По думите на д-р Кънев сдружението настоява пред общината за такива кабинети вече четвърта година, но е получило отказ, а предложението на СБЗ е в тези кабинети лекарите да работят безплатно.

Няма яснота още какви ще са новите правила и процедури за работа на лечебните заведения с НЗОК, каквито обеща зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева и шеф на надзора на касата в края на януари.

"Едната посока е правилата и процедурите, които ще определим за работа на изпълнителите на медицинска помощ през настоящата година и сме започнали да мислим по този въпрос, както във връзка с текстове в рамковия договор, така и с допълнителни изисквания към лечебните заведения, които ще сключат договор с касата през 2018 г.", казва Начева.