Съветът за електронни медии (СЕМ) не е изразил никаква позиция за поведението на програмния директор и водещ в БНТ Емил Кошлуков, който показа среден пръст пред зрителите. Единствената реакция на регулатора ще се състои най-вероятно в налагане на глоба на обществената телевизия за нарушаване на "добрите нрави" и то ако се установи такова, заявиха членове на СЕМ в понеделник пред Mediapool.

Освен регулярния монитрониг на БНТ, председателската на СЕМ София Владимирова е изискала спешен доклад от експертите по казуса "Кошлуков", който ще бъде обсъждан на заседание на регулатора във вторник.

"Очаквам утре да получим доклад от експертите. При тяхна преценка, ако има нарушение, се изпраща акт до БНТ за становище от медията. След като получим становището им, се гласува в Съвета и според гласуването се предприемат мерки", обясни Владимирова.

"Единственото, което СЕМ може да направи, е да провери има ли нарушение на Закона за радио и телевизия. Нямаме други правомощия", потвърди и колежката й Бетина Жотева.

И без становището на експертите обаче членовете на СЕМ са наясно, че с показването на неприлични жестове в ефир Кошлуков е нарушил "добрите нрави", записани в чл.10 от Закона за радиото и телевизията. За това провинение санкцията за медията е от 3 000 до 15 000 лева.

"Проблемът при Кошлуков не е само защото става дума за среден пръст в ефира на БНТ, т.е. на обществения оператор, а защото го прави самият водещ", твърдят неофициално от регулатора.

В предаването в петък Кошлуков показа среден пръст, за да демонстрира жестове, отправени от протестиращи природозащитници при техен протест пред БНТ. Гости в студиото бяха Борислав Сандов от "Зелените" и бившата министърка на екологията Нона Караджова. Сандов бе държан отговорен за действията на неизвестен човек, протестиращ срещу липсата на обективност от страна на Кошлуков и телевизията по отношение на екопротестите за Пирин.

В неделя вечер стана ясно, че Кошлуков ще бъде наказан и ще се извини публично зa постъпката си. Това става ясно от позиция на генералния директор на БНТ Константин Каменаров, огласена в централната емисия на телевизията - "По света и у нас".

В емисията беше отразен и протестът срещу Кошлуков, който се проведе в късния следобед в неделя пред БНТ. "Всеки ден ще бъде това - да ви викаме през прозорците", обявиха събралите се. Те настояват за оставката на Емил Кошлуков, който освен водещ на "Още от деня" е и програмен директор на БНТ 1. Новините на телевизията съобщиха и за позицията на партия АБВ, която също се обяви против действията на Кошлуков. В прессъобщение АБВ настоява за отстраняването му от позициите му в БНТ заради, според тях, системното му манипулативно поведение от екрана на обществената медия. От партията искат незабавна реакция от страна на УС на БНТ и СЕМ - се казва още в съобщението.